Istock

Ingen juleløsning i sikte for brexit

Selv om Theresa May vant med god margin over mistillitsforslaget i sin egen konservative partigruppe, er ikke hva som skjer med brexit blitt klarere. Det eneste klare er at spørsmålet om hennes lederskap nå er lagt dødt for 12 måneder framover.

Publisert 14.12.18 Av: Knut Arne Sanden

I går var statsminister May i Brussel og ba forgjeves om hjelp til å finne en formulering om Nord-Irland. Hun ønsker at den såkalte "back-stoppen" skal bli tidsbegrenset slik at landet ikke blir innelåst i en tollunion for alltid.

I skrivende stund var det ingen formuleringer på bordet og kommisjonens president Jean Claude Juncker avviser at det er EUs ansvar å hjelpe den britiske regjeringen.

Dermed gjenstår følgende muligheter:

  1. May kommer tilbake til Underhuset med den samme avtalen og som må voteres over før den 21. januar. Kanskje har hun fått en kosmetisk "garanti" som neppe er nok til å sikre et flertall blant egne, langt mindre blant Arbeiderpartiets (Labours) medlemmer.
  2. Dermed kan man ende opp med en ikke-avtale med alt som det måtte medføre av kaos, også i forhold til EØS-landet Norge siden ikke vi heller har noen avtale på plass. Planen var at Norge skulle få en kopi av den midlertidige avtalen fram til desember 2020. Nå er alt usikkert.
  3. Noen ønsker en "Norway option". Det er vanskelig å se hvordan den skal ramle ned fra taket særlig når den britiske regjeringen ikke ønsker noe slikt.
  4. Labour ønsker ny-valg og å ta over regjeringsmakten, uten å vite hva de skal bruke den til i brexit-sammenheng. Det finnes ikke flere avtaler i Brussel.
  5. Ny folkeavstemning? De fleste avviser tanken, men blir kaoset stort nok kan det tenkes at valget blir: Ingen avtale er verre enn bare å fortsette som medlem.

Ha et godt nytt brexit-år.

Flere aktuelle saker

Se alle artikler