LOs læringsspill Sammen

Gratis undervisningsopplegg til videregående skole. LOs engasjerende læringsspill gir elevene unik innsikt i arbeidslivets historie og trepartssamarbeid.

Praktisk informasjon

Passer for
Elever i videregående skole
Varighet
2,5 timer
Antall
Grupper på 12 til 32 elever
Språk
Norsk
Pris
Gratis
Sted
Folkets hjørne, Youngs gate 29, Oslo

Sammen – LOs læringsspill om arbeidslivet

LOs læringsspill Sammen er et interaktivt rollespill i fire akter som gir deltakerne innsikt i arbeidslivets historie, fagbevegelsens betydning og fremtidens utfordringer.

Gjennom realistiske simuleringer opplever elevene det urettferdige livet som arbeider på en fyrstikkfabrikk i 1889, lærer om kollektive forhandlinger, trer inn i rollen som tillitsvalgte og deltar på en simulert LO-kongress.

Spillet inspirerer til refleksjon og engasjement for et rettferdig og trygt arbeidsliv – både historisk og i fremtiden.

Inkluder ønsket tidspunkt, navn på skole, faglinje, klassetrinn og antall elever via bestill læringsspillet-knappen på denne siden.

Kjekt å vite

Deltakelse på læringsspillet «Sammen» vil gi elevene en omfattende forståelse av hvordan trepartssamarbeidet fungerer som en grunnpilar i norsk samfunns- og arbeidsliv, og hvordan det bidrar til demokratisk deltakelse, økonomisk stabilitet og sosiale rettigheter.

Læringsspillet «Sammen» gir økt forståelse av det norske samfunnet, og oppfyller læringsmålene i blant annet samfunnsfag, politikk og menneskerettigheter, sosiologi og rettslære.

Vi har garderobe og det er mulig å komme til lokalene før eller etter avtalt tid. Det er lov å nyte medbrakt mat og drikke. Lokalet er universelt utformet. 

Møt gjerne opp minst 15 minutter før avtalt tid.

Samfunnskunnskap

· Utforske og beskrive korleis organiseringa av samfunnet og arbeidslivet i Noreg har endra seg, og drøfte korleis den nordiske samfunnsmodellen møter utfordringar enkeltpersonar og samfunnet står overfor.

· Reflektere over kva det inneber å vere medborgar, og samanlikne korleis politiske system er organiserte i forskjellige land og område.

· Drøfte samanhengen mellom økonomisk vekst, levestandard og livskvalitet i eit globalt og berekraftig perspektiv.

· Utforske og presentere dagsaktuelle tema eller debatter ved å bruke samfunnsfaglege metodar, kjelder og digitale ressursar, og argumentere for sine eigne og andre sine meiningar og verdiar.

Historie

· Gjøre rede for tanker og ideologier som har ligget til grunn for politiske omveltninger fra opplysningstiden til i dag og vurdere betydningen av disse for menneskers muligheter til demokratisk deltakelse.

· Reflektere over hvordan teknologiske omveltninger fra den industrielle revolusjonen til i dag har endret menneskers liv og formet forventninger til framtiden.

· Utforske menneskers handlingsrom og valgmuligheter i konfliktsituasjoner og vurdere konsekvenser av valgene de har tatt.

· Utforske hvordan mennesker har arbeidet for myndiggjøring og frigjøring i norsk og samisk historie, og gjøre rede for hvordan de samtidig har bidratt til utviklingen av demokratiet.

Politikk og menneskerettigheter

· Gjøre rede for maktforhold, konfliktdimensjoner og kanaler for politisk innflytelse i det norske politiske systemet og drøfte hvordan dette kommer til uttrykk i praktisk politikk.

· Utforske, analysere og drøfte dagsaktuelle problemstillinger knyttet til bærekraft og fordeling.

Sosiologi og sosialantropologi

· Gjøre rede for ulike former for makt og vurdere hvordan utøvelse av makt påvirker aktører, strukturer og handlinger.

· Bruke teorier om lagdeling og klasser for å drøfte sosial ulikhet.

· Drøfte konsekvenser av ulik organisering av arbeid og vurdere betydningen av arbeid og produksjon for individ og samfunn.

· Vurdere ulike former for arbeidsdeling og drøfte sammenhenger mellom teknologi, produksjon og samfunnsendringer.

Rettslære

· Gjere greie for rettar og plikter i arbeidslivet og bruke sentrale reglar om inngåing og avslutting av arbeidsforhold, varsling og trakassering.

Samfunnsøkonomi

· Beskrive hovedtrekkene i privat og offentlig sektor i Norge og drøfte muligheter og utfordringer for næringsliv og offentlig sektor i årene framover.

· Gjøre rede for hvordan prisstigning måles, og drøfte årsaker til og konsekvenser av prisstigning.

· Utforske og reflektere over hva som påvirker lønnsforskjeller, inntektsfordeling og økonomisk ulikhet, og hvordan myndighetene kan påvirke dette.

Læringsspillet er også relevant for kompetansemål i læreplan for samfunnsgeografi, sosialkunnskap og historie og filosofi.