Intervju Anna

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Anna Witkowska (26) gikk motstrøms og fant sin yrkesvei som sjømann

Vennene var bekymret for at yrket krevde mye reising og var mannsdominert. Likevel søkte Anna seg til en bachelor i nautikk, og har ikke angret.

Som mange andre var Anna Witkowska fra Sandnes i Rogaland usikker på hvilken studieretning og yrkeskarriere hun skulle velge etter videregående utdanning. Valget falt på å bli helsefagarbeider, også kjent som hjelpepleier. Anna fant seg aldri helt til rette i rollen. Hun tok derfor opp fag og vurderte videreutdanning innen både tannpleie, veterinærstudier og dyrepleierfaget. Men slik skulle det ikke bli.

Fra fast jobb tilbake til studier

Med fast jobb som helsefagarbeider endte hun inne på nettsidene til Samordnet opptak en varm vårdag. – Jeg var klar til å legge inn mine ønsker og søknad for videre studier, de fleste innen retningen jeg allerede hadde erfaring fra, men så dukket nautikk opp som et alternativ, sier Anna, som knapt visste hva nautikk var på dette tidspunktet.

Annas nysgjerrighet ble umiddelbart vekket og samme kveld gikk tastaturet varmt i søken etter informasjon om maritime fag. Hun leste seg opp og snakket engasjert med vennene sine om det nye alternativet. – De uttrykte tidlig at de var bekymret for at yrket krever mye tid borte fra venner og familie, samtidig som at flere gjennom media hadde inntrykk av at det var en mannsdominert og krevende yrkesarena for kvinner. Jeg hadde derimot bekjentskaper med erfaring innenfor sjøfart. De kjente seg ikke igjen i mediebildet og bekymringene. De beskrev heller yrket som krevende, men spennende og givende. Det var det jeg trengte å høre, sier hun entusiastisk.

Krevende er synonymt med utfordrende

For det var absolutt entusiasme Anna hadde for tanken på et arbeidsliv på sjøen. Da søknaden om studievalg kort tid etterpå ble sendt, var Haugesund og Høgskulen på Vestlandet ført opp som destinasjon. Anna var ikke i tvil om at hun ville studere maritime fag for å bli sjømann. Søknaden ble godtatt og Anna ble tatt opp som student.

Samme høst tok hun med seg flyttelasset til Haugesund og startet på en treårig bachelorgrad i nautikk. – Jeg merket med en gang at jeg var på rett plass. Jeg var nysgjerrig og interessert, og synes fagene var spennende. Det var krevende, men krevende er synonymt med utfordrende, og det liker jeg.

Travle tider

Anna fant, til tross for en travel studietid, tid til å engasjere seg i ulike verv på skolen. Noe som senere skulle vise seg å være viktig for hennes vei videre. – Det var noen sene kvelder da jeg nesten ikke hadde tid til å gjøre studier, der jeg tenkte at jeg har tatt meg vann over hodet. Til tross for at det til tider var travelt, så var det vervene som gjorde meg godt kjent med rederiene og mulighetene som skulle komme. Anna hadde i studietiden verv som både klassetillitsvalgt, instituttillitsvalgt for maritim linje og skolekontakt for Norsk Sjøoffisersforbund. Hun var også fadderkoordinator og studentambassadør, i tillegg til å være med i Student Think Factory, en gruppe som jobber for praktisk læringsutbytte for studentene.

– Innen maritime fag er det stor sjanse for å komme raskt inn i arbeidslivet etter endt studieløp, men til tross for det aner jeg at det var engasjementet og bekjentskapene jeg fikk fra vervene underveis, som gjorde at jeg raskt landet en god stilling i et anerkjent rederi. Rederiene er ute etter folk som i hovedsak ønsker å gjøre en god jobb. Alt kan læres, også innstilling og holdning, men at de har opplevd et engasjement i forbindelse med vervene tror jeg hjalp meg, sier Anna.

(Sjø)veien er ikke bestemt

Dagen etter at hun leverte bacheloroppgaven, flyttet hun hjem til Sandnes. Her hadde hun knapt en dag til å hilse på venner og familie, før turen bar ut på sjøen i stilling som kadett. Anna hadde sommerjobb på båt under siste året av studiene, så noe fartstid har hun allerede. Fartstid er i maritim næring et annet uttrykk for opparbeidet erfaring. Annas første mål er sertifiseringen D3, som gir tittelen dekksoffiser og styrmann. For å oppnå det har hun igjen rundt fem turer i fire ukers turnus på sjøen. Når det er gjort vet hun ikke hvor vinden vil føre henne, men det opplever Anna som spennende.

– Det kommende året skal jeg i praksis være lærling på båt. Dette vil fremtidige studenter ha som del av sitt fireårige studie. Jeg skal jobbe og erfare de mange ulike stillingene og rollene man kan ha på et skip, fra å jobbe i maskin til å stå sammen med kaptein og styrmann på bro, forteller hun. Mest av alt gleder hun seg til karrierereisen hun står overfor som fersk sjømann. – Jeg vet ikke hvor jeg kommer til å ende opp, men ambisjonene er foreløpig å samle opp timer for bli DP-operatør, som står for dynamisk posisjonering. Da vil jeg jobbe med systemer som holder skip eller flyterigger i posisjon. Overordnet mål er å være flink i det jeg gjør, være en person som kolleger kan være trygg på og rådføre seg med. Til tross for at jeg sannsynligvis skal jobbe på skip med motor, er drømmen “å bli tatt dit vinden fører meg”, så lenge jeg trives og utvikler meg.