Tilfeldigheter førte Johannes til en mastergrad i religion og samfunn, som igjen førte til en fast stilling i IT-avdelingen ved Universitetet i Oslo.
Johannes Saastad er en av mange unge som ikke hadde en klar plan for studier og videre yrkesvei. At det skulle bli studier før eller siden var alltid klart, men at det som startet med en call-senter jobb i Irland, gjennom en mastergrad i religion og samfunn, skulle gi han drømmejobben som seniorrådgiver i en av landets ledende IT-avdelinger, var overraskende.
Johannes startet noe ubevisst karrierereisen rett etter videregående, da han og kameraten ikke visste hva de skulle gjøre videre. Tilfeldig sendte de søknader på en stilling ved et internasjonalt callsenter i Irland, og begge to endte opp med å få tilbud om jobb innen IT-support. De pakket derfor baggene, og jobbet i Irland i nesten et år.
Johannes visste at han før eller siden skulle studere, men når det kom til studievalgene var ikke planene klare. Han førte opp flere studieretninger, og sendte en søknad via Samordnet opptak. Det han ikke var klar over var at søknaden ble behandlet i prioritert rekkefølge, og selv om Johannes like gjerne kunne studert offentlig administrasjon og ledelse, så ble det altså innvilget plass på studiet han helt tilfeldig hadde ført på toppen: Religion og samfunn.
– Jeg tenkte at om det var feil studie for meg, så kunne jeg avslutte etter et år, og få poeng og erfaring tilsvarende en årsenhet. Men når studiene først startet var det spennende, og jeg kom fort inn i et miljø jeg trivdes godt i.
Behovet for en deltidsjobb meldte seg også etterhvert, og Johannes fikk enda en gang ganske tilfeldig en jobb i avdelingen for IT-support ved UiO. Erfaringen fra Irland gjorde ham til en god kandidat.
– Fakultetet for teologi var noe eget, og man lærer fort å kjenne både studievenner og forelesere, sier Johannes. Han fikk flere venner som hadde interesse innenfor studentpolitikken. Johannes lot seg smitte av engasjementet, og fikk fort ulike verv. – Det var noe nytt, og noe jeg fant meg selv litt i. Jeg trivdes rett og slett veldig godt. Det ene førte til det andre, og før jeg visste ordet av det brukte jeg mye tid på vervene. Først ble jeg leder for studentutvalget på mitt fakultet, og fikk senere flere studentverv på universitetet. I 2019 ble jeg valgt inn i studentparlamentets arbeidsutvalg.
Dette er en rolle som krever et fulltidsengasjement, så Johannes ble frikjøpt fra studiene.
Han hadde på dette tidspunktet fullført en bachelor, men fulgte sine medstudenter og tenkte at det var lurt å gjennomføre en mastergrad også. Parallelt med dette utviklet det seg et ønske om å bli ved UiO, siden han kjente systemene så godt.
– Gjennom flere år hadde jeg lært måten UiO jobbet på, og jeg trivdes kjempegodt. Da en nyopprettet stilling som koordinator for IT dukket opp, følte jeg at det var noe som kunne passet meg, sier Johannes, som fikk jobben etter to intervjurunder og en caseoppgave. Johannes har i dag rollen som seniorrådgiver ved avdeling for IT ved UiO.
– Rollen krever at jeg har oversikt over det UiO gjør innen utvikling, er med og formidler dette, koordinerer og er bindeleddet mellom utviklere og øvrige parter. Sånn sett jobber jeg med noe helt annet enn hva jeg er utdannet innenfor, men mastergraden i religion og samfunn gir meg et grunnlag for å jobbe med akademisk arbeid, og formidle dette på en tilgjengelig måte. Lærdommen bruker jeg i aller høyeste grad i dag. Jeg tror at å ha hatt en fot i flere leire gjør meg godt rustet til å være dynamisk i min tilnærming til jobben. Vi er nesten 400 mennesker på avdelingen for IT, og leverer tidvis svært komplekse systemer og løsninger, så bred erfaring med både fag og mennesker kommer godt med.
Johannes mener at å se muligheter i tilfeldigheter er en god oppskrift for karrieresuksess, og at det sjeldent kan gå så galt at det ikke er godt for noe.
– Mange som har en master i religion og samfunn ender opp som rådgivere innen politikken, ikke IT, men fordi jeg ikke begrenset meg og mulighetene mine, så har jeg i dag en super jobb der jeg virkelig får brukt hele meg. Jeg er superglad for at jeg engasjerte meg, og oppfordrer gjerne alle til å være åpne for muligheter, uansett om det er roller innenfor studentfrivilligheten, en interesse- eller hobbyforening eller noe helt annet. Man lærer mye om seg selv. Vær bevisst på hvilke erfaringer du gjør deg, og tenk at det meste kan benyttes ved en senere anledning. Så gjenstår det, som i mitt tilfelle, og se hva det blir, smiler Johannes avslutningsvis.