Tips til deg som har fått sommerjobb!

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av unge folk.
Foto: LO/Geir Anders Rybakken Ørslien VIKTIGE TIPS: Sommerjobb er ofte unges første møte med arbeidslivet, derfor gir LOs ungdomsrådgiver Sindre Hornnes noen viktige tips til deg som har fått sommerjobb.

Tips til deg som har fått sommerjobb!

Her kommer noen viktige tips til deg som har fått sommerjobb.

Sommerpatruljen

LOs sommerpatrulje har i 38 år reist rundt for å snakke med unge sommervikarer. Sommerjobb er ofte unges første møte med arbeidslivet. For at dette møtet skal bli best mulig er det viktig at både de unge ansatte og arbeidsgiverne kjenner sine plikter og rettigheter. Derfor gir LOs ungdomsrådgiver Sindre Hornnes noen viktige tips til deg som har fått sommerjobb.

– De fleste som får sommerjobb får mulighet til å lære masse og trives på jobb. Men det er mange som er usikre på hvilke rettigheter de har, og hva de sier ja til når de får tilbud om en jobb.Sindre Hornnes, LOs ungdomsrådgiver.

TIPS: LOs ungdomsrådgiver Sindre Hornnes gir noen viktige tips til deg som har fått sommerjobb.

Her er fem gode tips til deg som skal ta steget ut i arbeidslivet:

1. Sørg for å ha en skriftlig arbeidskontrakt

Arbeidskontrakt er ditt bevis på at du er ansatt. Den skal fortelle deg hvor du jobber, hvor mye du får betalt, hva jobben din er og når du skal på jobb. En arbeidskontrakt gjør at sjansen for misforståelser mellom deg og sjefen din blir mindre, og ved en konflikt har du svart på hvitt hva du har krav på. 

Les mer om arbeidskontrakt her.  

2. Vær obs på at du har krav på betalt opplæring

Når du begynner i en ny jobb skal du ha opplæring som sørger for at du er i stand til å gjøre jobben din og de oppgavene du blir satt til å gjøre. Når du er på opplæring, er du på jobb. Alle som er på jobb i Norge skal ha lønn. 

3. Du skal ha overtidsbetaling

Hvis du jobber overtid i jobben din, skal du ha overtidsbetalt. Tillegget du får for å jobbe overtid skal være på minst 40 prosent av timelønnen din. Dette øker til 50 prosent om bedriften din har tariffavtale. Om du er under 18 år, skal du ikke jobbe overtid, det har ikke sjefen din lov til å kreve av deg heller. 

4. Bruk verneutstyr

Det er sjefens ansvar å skaffe riktig verneutstyr. Når verneutstyret er der og du er pålagt å bruke det, er det DITT ansvar å faktisk gjøre det. Skader du deg på jobben uten å ha brukt pålagt verneutstyr, kan du risikere å miste rettigheter som for eksempel yrkesskadeerstatning. Da er du i deep shit.

5. Bli medlem i et LO-forbund

Det siste tipset er å bli medlem i et LO-forbund. Som medlem har du tilgang til tillitsvalgte og andre som kan hjelpe deg med det meste som har med jobb å gjøre. Og om du noen gang skulle være så uheldig å komme i uenighet med sjefen, så står du ikke alene. I LO har du nesten en million medlemmer i ryggen.

Det er ikke alltid så enkelt å vite hva du har krav på i arbeidslivet. Men det vet vi i LO. Vi er her for å hjelpe deg som er ung til å få et så trygt og positivt møte med arbeidslivet som mulig!  

Dersom du lurer på mer om rettighetene og pliktene dine kan du lese om det i jobbhandboka til LO.