TILLITSVALGTES HOVEDOPPGAVER I GRØNN OMSTILLING OG VED EKSTREMVÆRHENDELSER

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

TILLITSVALGTES HOVEDOPPGAVER I GRØNN OMSTILLING OG VED EKSTREMVÆRHENDELSER

I grønn omstilling og ved ekstremværhendelser på arbeidsplassen er din hovedoppgave som tillitsvalgt å representere dine medlemmers behov og interesser. 

Tillitsvalgte har særlig ansvar for å sikre lønnsforhold, medbestemmelse, opplæringsbehov, og kompensasjon for medlemmer på arbeidsplassen i disse omstillingene eller hendelsene. 

Tillitsvalgtes rettigheter knyttet til informasjon, drøfting og medbestemmelse er primært regulert gjennom hovedavtalene, og gjelder også for grønn omstilling og ved ekstremværhendelser på arbeidsplassen. 

LO mener at selve omstillingsprosessen skal være involverende, og være basert på reell medbestemmelse som et premiss for at den skal kunne kalles en rettferdig grønn omstilling.

MEDBESTEMMELSE I GRØNN OMSTILLING: REPRESENTER MEDLEMMERS INTERESSER OG BEHOV

  1. Innhent informasjon og kartlegg grønn omstilling eller klimarisiko i egen virksomhet 
    1. Spør ledelsen om en orientering om din virksomhets klima- og miljøpåvirkning, og om din virksomhet allerede har en langsiktig omstillingsplan. Se forslag til spørsmål til ledelsen om grønn omstilling, og om klimarisiko i din virksomhet.  
    2. Ditt forbund kan være en god ressurs for informasjon om hva grønn omstilling betyr i din bransje. 
  2. Bruk partssamarbeidets etablerte møteplasser og kanaler for kommunikasjon 
    1. Dette kan se forskjellig ut fra arbeidsplass til arbeidsplass. Bruk de etablerte møteplassene som passer best for deg. Det kan være arbeidsmiljøutvalget (AMU), avdelings- (AU)- eller bedriftsutvalgsmøter (BU), eller lignende regelmessige møter for forhandlinger og drøftinger med ledelsen. I kommunal sektor kan du i tillegg bruke vernelinja. 
    2. Hvis det er vanskelig å få kontakt med ledelsen på din arbeidsplass, kan du for eksempel stille spørsmål og sikre skriftlighet ved å sende en epost. 
  3. Følg opp med ledelse og medlemmer, protokoller og forankre underveis 
    1. Forankre med medlemmer: Når du har innhentet informasjon eller kartlagt hva grønn omstilling betyr for din virksomhet, kan det være nyttig å kalle inn til et klubbmøte og diskutere hva som er viktig for dere i disse omstillingene. 
    2. Dialog med ledelsen: Bruk allerede etablerte regelmessige møter med ledelsen til å løfte dine medlemmers interesser eller behov i forkant av, og underveis i omstillingene eller ved ekstremværhendelser. 
    3. Protokoller møtene med din ledelse, og videresend til ditt forbund.
  4. Foreslå tiltak basert på medlemmers og virksomhetens interesser og behov
    1. Tiltak kan være: 
      1. behov knyttet til blant annet HMS-tiltak eller kompensasjon ved ekstremværhendelser
      2. nye kompetansebehov i grønn omstilling
      3. at din virksomhet bør utarbeide en omstillingsplan gjennom partssamarbeidet