Verneombudene får en stadig viktigere rolle når omstillingstakten i arbeidslivet øker.
Norsk arbeidsliv er i rask endring, med store teknologiske fremskritt innen blant annet digitalisering, automatisering, nye materialer og bioteknologi med et grønt skifte og nye demografiske endringer.
Disse faktorene påvirker både bedriftenes behov for arbeidskraft og hvordan vi jobber sammen. En ny rapport fra Sintef understreker viktigheten av godt og systematisk arbeidsmiljø i virksomhetene.
– Omstillingstakten i arbeidslivet øker, det gjør systematisk arbeidsmiljøarbeid enda viktigere. Verneombudene spiller en viktig rolle i et godt arbeidsmiljø, men da er det også viktig å sørge for god opplæring, sier Steinar Krogstad, andre nestleder i LO.
SINTEF har, på oppdrag fra LO, gjennomført et forskningsprosjekt med formål å kartlegge verneombudenes erfaringer med dagens HMS-opplæring i norsk arbeidsliv og å identifisere deres ønsker og behov for fremtidige opplæringstilbud.
Arbeidsmiljøloven setter et minimumskrav på 40 timers opplæring. SINTEF-rapporten viser at kun halvparten av verneombudene har kurs som innfrir dette kravet. Erfaringsmessig vet vi at muligheten til å avtale kortere opplæring misbrukes hos flere virksomheter. Tidligere forskning har pekt på behov for forbedringer knyttet til HMS-opplæringen, men også det systematiske HMS-arbeidet i norske virksomheter.
– Vi vet at det gjenstår en del arbeid for å styrke opplæringen og bevisstgjøringen knyttet til et systematisk og godt arbeidsmiljøarbeid blant norske virksomheter, sier Krogstad og viser til Sintef-rapporten, som belyser behovet for utvikling av HMS-opplæringen for verneombud.
– Mange mener at opplæringen bør tilpasses virksomhetens størrelse og være mer bransjespesifikk for å reflektere de unike utfordringene i ulike arbeidsmiljøer, legger han til. LO deltar for tiden i en arbeidsgruppe som ser på lovkravene til HMS-opplæringen. Der jobber vi blant annet for mer hensiktsmessig regulering av muligheten til å avtale kortere opplæring. Vi mener også det må innføres en form for kvalitetssikring av kurstilbyderne.
Funnene fra studien viser også at verneombudenes rolleutøvelse påvirkes av flere faktorer som kan fremme eller hemme deres evne til å utføre oppgavene sine effektivt. Positive faktorer som tillit og støtte fra ledelsen spiller en avgjørende rolle, hvor godt samarbeid og anerkjennelse bidrar til en positiv opplevelse av rollen.»