Regjeringen har foreslått endringer i arbeidsmiljøloven for å styrke kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet.
Arbeidsmiljøloven er tydelig på at arbeid skal være helsefremmende med full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger.
Det er ikke nødvendigvis realiteten for mange. Det er for eksempel godt dokumentert at det såkalte psykososiale arbeidsmiljøet har betydning for sykefraværet. Forskningsinstituttet STAMI anslår at 15 prosent av langtidssykefraværet skyldes psykososiale risikofaktorer.
Etterlengtet og viktig
Psykososialt arbeidsmiljø handler om hvordan den enkelte opplever sin arbeidssituasjon og samhandling på jobb. Hvordan arbeidet organiseres, planlegges og gjennomføres har stor betydning for nettopp denne opplevelsen.
Nå kommer en endring i arbeidsmiljøloven som stiller strengere krav til hvordan arbeidsgiver følger opp det psykososiale arbeidsmiljøet.
- Etterlengtet og viktig. Dette er en lovendring som virkelig tar arbeidsmiljøet på alvor, sier Steinar Krogstad.
- Psykososialt arbeidsmiljø handler om hvordan du opplever arbeidshverdagen din, forholdet til dine kolleger, ledelse, pasienter, kunder eller andre du møter på jobb, legger Krogstad til.
LES MER: Hva er egentlig psykososialt arbeidsmiljø
Viktig årsak til sykefravær
Kort sagt hvordan arbeidsgiver legger opp til at arbeidshverdagen organiseres, planlegges og gjennomføres. Hvis det ikke er på plass, kan det gi dårlig arbeidsmiljø og helseplager for den enkelte.
- Ta muskel- og skjelettplager for eksempel. Sammen med lettere psykiske lidelser skyldes muskel og skjelettplager 60 prosent av alt sykefravær. En viktig årsak til dette er psykososiale forhold på arbeidsplassen, forklarer han.
Nå kommer regjeringen med en lovendring som presiserer arbeidsgivers ansvar. Konkret foreslår regjeringen å utvide § 4-3 i arbeidsmiljøloven, som handler om det psykososiale arbeidsmiljøet. Utvidelsen fører ikke til nye krav, men tydeliggjør den tette sammenhengen mellom organisatoriske og psykososialt arbeidsmiljø.
Arbeidsgivers ansvar
Endringen innebærer at arbeidsgiver eksplisitt skal forpliktes til å ansvar for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø for alle ansatte. Krogstad understreker at dette er nødvendig når en vet at 60 prosent av norske arbeidsgivere ikke gjennomfører systematisk risikokartlegging.
Han viser til at målet er et arbeidsliv der flere står lenger i jobb. Lovendringen vil gi et tydelig signal om at det psykososiale arbeidsmiljøet skal ha samme oppmerksomhet og betydning som det fysiske arbeidsmiljøet.
- Regjeringen gjøre det enklere for både arbeidsgivere og arbeidstakere å forstå hvilke type forhold som påvirker det psykososiale arbeidsmiljøet, og dermed arbeidstakernes helse, sier han.
Er du tillitsvalgt i LO og lurer på hva lovendringen betyr konkret på din arbeidsplass? Ta kontakt med LOs HMS-seksjon ved: Bergljot Fuhr Lunde.
Les mer her: Endringer i arbeidsmiljøloven (krav til det psykososiale arbeidsmiljøet)
Regjeringen foreslår at loven oppdateres slik at det kommer frem hvilke viktige psykososiale arbeidsmiljøfaktorer som virksomhetene bør rette oppmerksomhet mot i sitt forebyggende arbeidsmiljøarbeid. Dette gjelder:
– uklare eller motstridende krav og forventninger
– emosjonelle krav og belastninger i arbeid med mennesker
– arbeidsmengde og tidspress som innebærer ubalanse mellom arbeidet som skal utføres og
tiden som er til rådighet
– støtte og hjelp i arbeidet