LO gir hvert år ut rapporten "Don't Buy Into Occupation" sammen med flere andre internasjonale organisasjoner. Rapporten viser at Oljefondet er tungt investert i selskaper som medvirker til grove brudd på menneskerettigheter og folkeretten i Palestina.
Don't Buy Into Occupation (DBIO) er en koalisjon bestående av 25 organisasjoner basert i Norge, Beliga, Frankrike, Irland, Nederland, Spania, Storbritannia og Palestina.
I Norge er LO, Fagforbundet, Handel og Kontor og Norsk Folkehjelp med.
Se alle rapporter nederst i saken.
Flere europeiske finansinstitusjoner involvert
Koalisjonen ble dannet i januar 2021 for å undersøke og avsløre de finansielle forbindelsene mellom europeiske finansinstitusjoner og selskaper som er involvert i de ulovlige israelske bosettingene i okkuperte palestinske områder.
LO har hvert år siden 2021 gitt ut rapporten "Don't Buy Into Occupation".
For tredje år på rad viser rapporten at 776 europeiske finansinstitusjoner har gitt milliarder i lån og tegningsgarantier som muliggjør Israels okkupasjon.
De norske og europeiske finsinsitusjonene har aksjer og obligasjoner i over 50 selskap som medvirker til grove brudd på menneskerettigheter og folkeretten i Palestina. Norske DNB er blant aktørene som har gitt kreditt til noen av de 50 selskapene.
Oljefondet topper listen over finansaktører som har investert i selskapene. Oljefondet har investert 143 milliarder kroner i selskaper som kan knyttes til ulovlige israelske bosettinger.
DNB og Folketrygdfondet har også store beholdninger.
Norske selskaper har et ansvar for å følge folkeretten.
I juni 2024 lanserte vi en internasjonal rapport om finansinsitusjoners investeringer i selskaper som selger våpen til Israel.
Rapporten viser at Oljefondet er blant de største finansinstitusjonene som investerer i internasjonale våpenprodusenter som selger våpen til Israel.
Les mer på hjemmesiden til Don't Buy Into Occupation.
LO har også gitt ut rapporten "Folkeretten og næringsvirksomhet i konfliktområder" sammen med Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.
Den handler om næringslivets ansvar for å overholde folkeretten i konfliktområder, og undersøker hvordan norsk næringsliv forholder seg til internasjonalt regelverk.