E-post: yanina.unnli@lo.no
Sergej Antusevitsj ble fengslet av regimet i Belarus fordi han var fagorganisert. Nå forteller han om 500 dager på straffekoloni, og om kampen for at landet hans skal bli demokratisk.
- Regimet ønsker å eliminere alle uavhengige stemmer som forsvarer arbeideres rettigheter og som motsetter seg regimets undertrykkende politikk.
Aleksandr Lukasjenko har styrt landet med jernhånd siden han kom til makten i 1994. Regimet har de siste årene kjørt en knallhard kamp mot fagbevegelsen i Belarus.
I 2021 ble den uavhengige fagbevegelsen erklært forbudt, altså fagbevegelsen som jobber uavhengig av regimet. Siden den gang har flere flyktet landet, mens andre har blitt fengslet.
Over 1600 personer sitter nå fengslet i Belarus som følge av sitt politiske engasjement. Mørektallene antas å være store. Aktivister, regime-kritikere og politiske opponenter sendes til såkalte straffekolonier. Blant fengslede aktivister finner vi mødre og fedre som soner lange fengselsstraffer som følge av sitt fagforeningsengasjement.
En av dem er Sergej Antusevitsj, som er nestleder i The Belarusian Congress of Democratic Trade Unions (BKDP) som LO lenge har hatt et samarbeid med. BKPD vant Arthur Svenssons Internasjonale pris for faglige rettigheter i 2021.
Leder for BKDP, Aliaksandr Yarashuk og Sergei Antusevitsj ble fengslet av sikkerhetspolitiet fordi de var aktive i den uavhengige fagbevegelsen.
- 19. april 2022 er en dag som har brent seg fast i minnet mitt. Dagen begynte som vanlig på vårt kontor i Minsk. Plutselig stormet en gruppe på omtrent ti personer inn på kontoret. De krevde at vi holdt oss unna datamaskinene, satte håndjern på oss og startet ransaking. De viste til strafferettslige anklager, og jeg ble arrestert på stedet, sier Sergej.
Deretter fulgte et 12 timer langt avhør hos sikkerhetspolitiet KGBs hovedkvarter.
- På slutten av dagen ble jeg plassert i varetektsfengsel. Denne dagen markerte starten på en lang og tung vei gjennom det belarusiske fengselssystemet, hvor jeg tilbrakte over 500 dager i fangenskap, sier Sergej.
Sergej Antusevitsj er nestleder i den uavhengige fagbevegelsen i Belarus, BKDP. Her står han sammen med LOs Øst-Europa-rådgiver Yanina Unnli.
Belarus regnes i dag som et av de verste landene i verden når det gjelder brudd på arbeidstakerrettigheter. Menneskerettighetsorganisasjoner har i mange år uttrykt sin bekymring for en rekke menneskerettighetsbrudd i landet; «forsvinninger», politivold og manglende ytringsfrihet og organisasjonsfrihet.
- Regimet har gjort det klart at de ønsker å eliminere alle uavhengige stemmer som forsvarer arbeideres rettigheter og motsetter seg regimets undertrykkende politikk. De ønsker å tvinge opposisjonen til taushet, sier Sergej.
Men den belarussiske motstandskampen lar seg ikke stoppe av Lukasjenko.
LO møter Sergej på en konferanse i Bremen, der den uavhengige fagbevegelsen har dannet organisasjonen Salidarnast. Fra eksil i Tyskland kjemper aktivistene i fagbevegelsen for at Belarus skal bli et fritt og demokratisk land.
Internasjonal fagbevegelse står i solidaritet med aktivister fra Belarus.
- Vi må opprettholde presset på regimet, og på multinasjonale selskaper som opererer i Belarus for at de skal respektere arbeidstakerrettigheter.
Serger forteller soningsforholdene i varetekt og på straffekoloni var en utmattende opplevelse.
- Forholdene var harde, med overfylte celler, dårlig hygiene og minimal medisinsk hjelp. Jeg fikk et kraftig anfall av urinsyregikt som nesten ikke ble behandlet, forteller han.
Sergej sier regimet utnyttet selv de minste regelbrudd for å straffe politiske fanger.
- Jeg ble plassert i isolat i flere dager fordi jeg hilste på en annen fange. Til tross for disse vanskelighetene var solidariteten blant politiske fanger vår styrke. Vi delte mat, historier og støttet hverandre i de mørkeste øyeblikkene, sier han.
Yanina Unnli (LO), Luc Triangle, generalsekretær i International Trade Union Confederation og Lizaveta Merliak fra Salidarnast.
Etter løslatelsen har Sergej kjempet for å oppretholde et internasjonalt fokus på Belarus. I 2022 ble Belarus satt under artikkel 33 i FNs arbeidslivsorganisasjon ILO. Det betyr at ILOs medlemsland dømte Belarus for brudd på arbeidstakerrettighetene.
- Global fagforeningssolidaritet er avgjørende for å opprettholde oppmerksomheten rundt Belarus. Vi må opprettholde presset på regimet, og på multinasjonale selskaper som opererer i Belarus for at de skal respektere arbeidstakerrettigheter. I tillegg kan humanitær hjelp til politiske fanger og deres familier være betydelig for de det gjelder, sier Sergei. Og legger til:
- Fremfor alt må vi sørge for at ofrene blant belarusiske fagforeningsaktivister ikke har lidd forgjeves. Deres kamp er en del av en større kamp for frihet, demokrati og menneskeverd. Kampen for arbeidernes rettigheter i Belarus fortsetter, og jeg er takknemlig for støtten fra internasjonale fagforeninger som LO. Sammen kan vi gjøre en forskjell, avslutter han.
E-post: yanina.unnli@lo.no
E-post: johanne.hovland@lo.no