Dette har skjedd i fagbevegelsen internasjonalt

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
PROTEST: Fagforeninger fra hele verden samlet seg til en protest mot Lukasjenko-regimet under ILO-konferansen i Geneve i juni. Regimet slår hardt ned på fagforeninger, senest denne uken med forflytning av fengslede aktivister til straffekolonier. Foto: Johanne Hovland

Hva skjer i fagbevegelsen globalt?

Historisk streik i bilindustrien i USA, protest mot fengslet lærer i Iran og forflytning av fengslede aktivister i Belarus. Les om hva som har skjedd i fagbevegelsen globalt i løpet av den siste uka.

Internasjonalt

  • Belarus: Fengslede fagforeningsaktivister fra organisasjonen 'Rabochy Rukh' har blitt overført til såkalte "straffekolonier". De fengslede aktivistene har fått 10-12 år lange dommer for å ha vært illojale mot regimet.  Organisasjonen  «Rabochy Rukh» hadde som mål å forene belarusiske arbeidere og aktivister fra ulike fagforeninger. Blant de dømte er seks aktivister fra den uavhengige fagbevegelsen i Belarus. Etter at Høyesterett  godkjente dommene deres, startet prosessen med å overføre de fengslede aktiistene til Navapolatsk Isolation Center. De siste månedene har det vært flere massearrestasjoner på arbeidsplasser over hele landet mot de som er illojale mot regimet. Lukasjenko-regimet slår hardt ned på regime-mostandere og har erklært fagforeninger forbudt.

I Belarus sitter flere fagforeningsaktivister uskyldig dømt av regimet.

  • Iran: Denne høsten er det et år siden protestene begynte etter Mahsa Amini (Jina Amini) døde i politiets varetekt. Den globale fagforeningen Education International ber om akutt medisinsk permisjon og løslatelse for den fengslede fagforeningslederen Jafar Ebrahimi. Ebrahimi skal ha blitt torturert i fengselet, men får i likhet med mange andre politiske fanger ikke tilgang til nødvendig helsehjelp. Helsetilstanden til Ebrahimi skal være kritisk.

 

  • Lesotho: Flere interessenter samles for å lære leksjoner fra Lesotho om håndtering av kjønnsbasert vold og trakassering på arbeidsplassen. I følge FNs landskontor i Lesotho er landet et av de farligste stedene å være kvinne eller jente med noen av de høyeste forekomstene av seksuell og kjønnsbasert vold i verden. Nå har lokale, regionale og globale fagforeninger og ulike regjeringer, samlet eg for å diskutere strategier for å eliminere kjønnsbasert vold og trakassering i arbeidslivet.

Lesotho har samlet politikere og sivilsamfunn for å få en slutt på kjønnsbasert vold. Foto: Equal Times

  • Pakistan: I år er det ti år siden katastrofen på tekstilfabrikken som drepte 250 arbeidere på Ali Enterprises in Karachi, Pakistan. Den globale fagforeningen IndustriAll har de siste årene jobbet med et program for arbeidere i tekstilindustrien for forebygge dødsfall og redusere ulykker. Flere arbeidere får opplæring i helse og sikkerhet på arbeidsplassen.

 

  • Storbritannia: Unite lanserer kampanjen 'Red Wall' for  Labours største fagforeningsstøttespiller, Unite, har lansert kampanjer  i en rekke industrielle valgkretser over hele Storbritannia som krever mer radikal politikk for energi, stål og grønne jobber. Unite ber Labour om å bevilge noen av sine 28 milliarder pund i året med grønne investeringsfond til å gjøre stålindustrien grønnere.

Flere tusen bilarbeidere er i streik i USA.

  • USA: Historisk streik for bilarbeidere - United Auto Workers Union ble ikke enige om en avtale med bilprodusentene Ford, GM og Stellantis og har gått ut i streik med over 12.000 arbeidere. Lederlønningene og fortjenesten øker uten at arbeiderne får ta del i veksten.

 

  • USA:  Fagforeninger oppfordrer til forbrukerboikott av Starbucks. Kritikken vokser etter kaffekjedens fagforeningsfiendtlige aktiviteter. En boikott vil ta sikte på å bruke forbrukermakt til å presse Starbucks til å stoppe forbudet mot fagforeninger.

Kontakt