Dette skjer i fagbevegelsen rundt om i verden

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Verdens fagbevegelse er engasjert i flere ulike spørsmål. Her fra en markering i Sveits i juni for å frigjøre fagforeningsledere fra Belarus. FOTO: Johanne Hovland

Dette skjer i fagbevegelsen globalt

Fotball-cup for å hylle arbeiderne som bygde opp fotball-VM i Qatar, streik hos fastfood-arbeidere i Tyskland, protester hos Amazon i India og gjennomslag for Foodpanda-sjåfører på Filippinene. Les hva som skjer i fagbevegelsen i verden.

Internasjonalt

Migrantarbeidere med egen fotball-cup

Migrantarbediere i Qatar samlet seg i begynnelsen av oktober til en fotballturnering der de selv deltok som spillere. Turneringen er organisert av fagforeningen Building & Woodworkers International (BWI) for å gi migrantarbeidere anerkjennelse og solidaritet.

Flere tusen migrantarbeidere fra land i Asia og Afrika bygde fotball-stadioer, hoteller, veier og broer i forbindelse med fotball-VM i Qatar i 2022. Arbeidsforholdene arbeiderne jobbet under har fått hard kritikk internasjonalt. Flere arbeidere døde og mange jobbbet under svært farlige forhold. Flere arbeidere fikk lite eller ingenting betalt for jobben.

Fotball-cupen som holdes for migrantarbeidere en gang årlig organiseres for å hylle arbeiderne for deres viktige innsats, og for å sette søkelys på deres rettigheter. 

Amazon-ansatte i India må jobbe i 45 grader

Arbeidere på Amazon-fabrikker i India har jobbet under umenneskelige forhold i sommer.

Mens gradestokken har vist opp mot 45 graders varme, måtte arbeiderne jobbe lange skift. Det er forbudt for arbeiderne å ta do- og drikkepauser. 

- Vi mister jobben dersom vi krever bedre rettigheter, sier en ansatt til Equal Times

Flere arbeidere har besvimt eller vært dehydrert på jobb. 

De fleste som jobber hos Amazon jobber på midlertidige kontrakter. I 2021 fikk Amazon USA sin første fagforening, men ansatte på fabrikkene melder fortsatt om arbeid under svært kritikkverdige forhold.

Tyskland: Fast food-arbeiderne streiker

Arbeidere på Burger King og McDonalds i Tyskland ber om høyere lønn.

Over 120.000 arbeidere er organisert i fast food-industrien i Tyskland.  Nå ber de om en lønnsøkning fra 12 til 15 euro. Arbeiderne er organisert i det tyske forbundet NGG, som er med i International Union of Food (IUT). I den nye tariffavtalen ber de også om en engangsbetaling på 500 EUR for alle medlemmer og at minstelønnen heves.

Arbeiderne går ut i streik i november dersom ikke får gjennomslag.

Filippinene: Historisk gjennomslag

Foodpanda-sjåførene på Filippinene som er organisert under Union of Food Delivery Riders (RIDERS-SENTRO) har fått et historisk gjennomslag.

Myndighetene har nå slått fast at sjåførene er ansatte og ikke uahvenige frilansere. En umiddelbar effekt av dette vedtaket er at arbeidstiden deres halveres og dagslønnen dobles.  LO samarbeider med landsorganisasjonen SENTRO på Filippinene, og har de siste årene jobbet tett med organisasjonen om plattformarbeideres rettigheter.

Bussjåfører i Sør-Afrika vil ha helseforsikring

Bussjåførene i Pretoria krever at de får helseforsikring i henhold til sin kollektive avtale.

Arbeidsgiveren nekter å betale for helseforsikring, på tross av at det er en del av avtalen.

- Dette er svært opprørende og et åpenbart brudd på avtalen, sier Phakamile Hlubi-Majola, talsperson for National Union for Metal Workers (NUMSA).

Hun forteller at bussjåførene jobber i en svært farlig bransje, der bussjåførene utsettes for vold av taxisjåfører som kjemper om de samme rutene.  Nå krever fagforeningen at arbeidsgiveren rydder opp, og at myndighetene tar bedre ansvar.

- Våre sjåfører har rett på sikkerhet, lønn og helseforsikring. Denne kampen kommer vi ikke til å gi opp. Sjåførene våre må beskyttes bedre, sier Majola.

Les mer om hva som skjer i fagbevegelsen i verden hos Labour Start.

Kontakt