Hva skjer i fagbevegelsen globalt?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Mennesker i protesttog i USA holder plakater. Foto.
HISTORISK STREIK: Arbeidere i bilindustrien i USA har sett seg lei på høye lederlønninger. Nå vil de ta del i lønnsveksten. Foto: Getty Images

Historisk streik i bilindustrien i USA

United Auto Workers Union går til en historisk streik mot arbedsgiverne sine i bilindustrien i USA. Det siste året har lederlønningene skutt i været uten at arbeiderne har tatt ta del i lønnsveksten. Opptil 146 000 arbeidere kan tas ut i streik.

Internasjonalt

Joe Biden uttalte seg fredag til støtte for bilarbeiderne da de startet en historisk streik etter at fagforeningen United Auto Workers Union ikke ville gå inn i avtale med de tre største bilprodusentene i USA -  Ford, General Motors og Stellantis.

De representerer halvparten av den amerikanske bilindustrien.

- Ingen ønsker en streik, men jeg respekterer arbeidernes rett til å streike og stå på kravene sine, og jeg forstår frustrasjonene deres, sa President Joe Biden.

Fristen for forhandlingene mellom Ford, General Motors, Stellantis og United Auto Workers utløp to minutter før midnatt torsdag. Det ble ikke oppnådd enighet om en ny tariffavtale, og dermed går i første omgang 12 700 arbeidere ut i streik.

146 000 arbeidere kan bli tatt ut i streik

Opptil 146 000 bilarbeidere kan legge ned arbeidet hvis streiken trekker ut i tid.

Dette er første gang de tre amerikanske bilprodusentene streiker samtidig. Streiken koordineres av United Auto Workers-president Shawn Fain. Han sier han har til hensikt å starte en serie med målrettede streiker for å stenge individuelle bilfabrikker rundt om i USA.

Biden har gjentatte ganger erklært at han er stolt av å være "den mest fagforeningsvennlige presidenten" i USAs historie. Han oppfordrer selskapene til å strekke seg lenger.

- Selskapenes rekordfortjeneste bør føre til rekordkontrakter for arbeiderne. Jeg håper partnerne kan møtes til forhandlingsbordet for en avtale begge tjener på, sa Biden.

UAW har et streikefond på 825 millioner dollar som er satt til å kompensere arbeidere 500 dollar i uken mens de er ute i streik, og kan støtte alle medlemmene i omtrent tre måneder.

Krever 40 prosent lønnsøkning

Blant fagforeningenes krav er en lønnsøkning på 40 %, avskaffelse av et lønnssystem der noen arbeidere blir betalt på lavere lønnsskalaer enn andre, helseforsikring til pensjonister, mer betalt fri, og bedre rettigheter for arbeidere berøres av nedleggelser.

Arbeiderne begrunner sittt høye lønnskrav med bilprodusentenes enorme fortjeneste.

Bilprodusentenes fortjeneste økte med 92 % fra 2013 til 2022.

I løpet av samme tidsperiode økte administrerende direktørs lønn med 40 %, og nesten 66 milliarder dollar ble utbetalt i aksjeutbytte eller tilbakekjøp av aksjer til aksjonærene.

Streiken er ventet å trappe opp i løpet av uken.