Oljefondet har investert 220 milliarder i israelske bosettinger

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
I en fersk rapport fra LO og andre organisasjoner kommer det frem at Oljefondet er den største investoren i selskaper tilknyttet ulovlige israelske bosettinger.

Oljefondet har investert 220 milliarder i israelske bosettinger

Norske og europeiske finansinstitusjoner investerer enorme beløp i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon av Palestina. – Det er dypt bekymringsfullt at Oljefondet er tungt investert i selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Internasjonalt

822 europeiske finansinstitusjoner, herav 13 norske, har verdier på over 393 milliarder dollar (4323 milliarder kroner) i lån, tegningsgarantier, aksjer og obligasjoner i 58 selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i det okkuperte palestinske territoriet.  

Det norske oljefondet er størst og øverst på listen når det gjelder aksjer og obligasjoner, verdt 220 milliarder kroner. DNB er blant de 50 største aktørene på kreditt-siden, med 9,9 milliarder kroner) i lån og tegningsgarantier til selskaper som medvirker til okkupasjonen. 

Dette skjer samtig som det er en markant forverring av situasjonen på Vestbredden. 

LO-lederen: - Dypt bekymringsfullt

– Det er dypt bekymringsfullt at Oljefondet er tungt investert i selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter. Det er en dramatisk forverring av situasjonen på Vestbredden. Tungt bevæpnete bosettere får grønt lys fra israelske myndigheter til å true den palestinske lokalbefolkningen, presse dem vekk fra hjemmene sine og ødelegge jordbruksområder, sier Peggy Hessen Følsvik, leder av LO. 

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Finansdepartementet må ta ansvar

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet, har et selvstendig ansvar for å velge bort og selge ut selskaper som bidrar til folkerettsbrudd i konfliktområder som Palestina

– Hvis det er tvil om hvor grensen går, må Finansdepartementet tydeliggjøre NBIMs ansvar på dette området i mandatet for forvaltning av statens pensjonsfond utland, sier Følsvik.

Oljefondet bør trekke seg ut

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen ber Oljefondet trekke seg ut.

– Det er på tide at oljefondet viser mer lederskap her. Det er ingen grunn til at de fortsatt skal være investert i selskaper som pensjonsfond verden over har solgt seg ut av, på grunn av risikoen for medvirkning til folkerettsbrudd. Å bare henvise til Etikkrådet er for svakt. Norges bank kan gjøre mer selv. Dette har de et eget selvstendig ansvar for, sier Johansen.

Oljefondet utelukker selskaper basert på tilrådninger fra Etikkrådet, men kan også forhåndsfiltrere selskaper eller selge seg ut av selskaper basert på risiko. Likevel har Oljefondet eierverdier i selskaper som andre finansaktører har utelukket.

Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp.

Ansvar i konfliktområder

– Med noen få hederlige unntak ser det ikke ut som at finansinstitusjoner tar innover seg påbudet i de internasjonale retningslinjene for ansvarlig næringsliv. Der står det klart og tydelig at man skal ha en forhøyet grad av aktsomhetsvurdering i konfliktområder, sier Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet.    

Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet.

- Okkupasjonen må stanses

Juli 2024 ga Den internasjonale domstolen tydelig beskjed om at okkupasjonen i sin helhet er ulovlig og at stater er forpliktet til å få en slutt på alt som bidrar til å vedlikeholde den ulovlige situasjonen. 

– Den internasjonale domstolen har sagt det så tydelig som det går an å gjøre. Okkupasjonen skal ikke på noen måte få støtte. Handel og investeringer som støtter opp under okkupasjonen skal stanses, sier Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor i Norge.  

Christopher Beckham, forbundsleder i Handel & Kontor.

De 58 selskapene som er identifisert inkluderer fremtredende navn som Airbnb, Booking, Carrefour og Volvo Group, samt en rekke israelske banker som bidrar med finansiering til bosettingene.

Kontakt

Disse står bak rapporten:

Don't Buy into Occupation (DBIO) er en koalisjon av 25 palestinske, europeiske og regionale organisasjoner basert i Belgia, Frankrike, Irland, Nederland, Norge, Spania, Storbritannia og Palestina. I Norge er følgende organisasjoner med: LO, Fagforbundet, Handel og Kontor og Norsk Folkehjelp. Koalisjonen ble dannet i januar 2021 for å undersøke og avsløre de finansielle forbindelsene mellom europeiske finansinstitusjoner og selskaper involvert i den ulovlige israelske bosettingsvirksomheten i det okkuperte palestinske området. 

DBIO-koalisjonen legger frem sin fjerde årlige rapport i november 2024 i Geneve i anledning det årlige FN-forumet for næringsliv og menneskerettigheter.