ulovlig-gruvedrift-ghana

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Fagbevegelsen mener president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo ikke har gjort nok for å stanse den ulovlige gruvedriften som går kraftig ut over mennesker og miljø. Nå har presidenten kommet med en plan for å imøtekomme kravene.

Fagbevegelsen krever at staten stanser ulovlig gruvedrift

Ulovlig gruvedrift går kraftig utover mennesker, miljø og natur i Ghana. Nå ber fagbevegelsen i landet om at myndighetene stanser den skadelige virksomheten der både kriminelle aktører og selskaper profitterer på helse - og miljøskadelig drift.

Internasjonalt

Landsorganisasjonen Trade Union Congress (TUC Ghana) varslet denne uken at de ville gå ut i streik dersom myndighetene ikke kom med en handlingsplan mot ulovlig gruvedrift.

Fagbevegelsen ønsket å legge press på myndighetenes manglende evne og vilje til å stanse den omfattende ulovlige gruvedriften som ødelegger landet.

Men nå er den store steriken avblåst fordi myndighetne midlertidig har imøtekommet fagbevegelsens krav, sier Joshua Ansah i TUC Ghana.

 Arbeiderne jobber ofte under svært skadelige forhold i gruvene.

Gruvedriften fører til store skader på helse, miljø, natur og mennesker

Ulovlig gruvedrift er et problem som påvirker miljøet, folks helse, bærekraftig næringsliv og arbeidsforhold. Driften forårsaker storstilt ulovlig hogst, forurensing av drikkevann og ødeleggelse av naturmangfold, matjord og folks helse.

Trade Union Congress utfordret nylig alle presidentkandidater i Ghana til å uttale seg om deres standpunkt til ulovlig gruvedrift.

NHOs partner, Ghana Employers’ Association (GEA), støtter fagforeningene i denne saken og sier at bedrifter blir negativt påvirket av ulovlig gruvedrift.

Kelvin Prempeh jobbrer i fagforeningen for tømmerhoggere og er nestleder i TUC Youth.

- Hele vårt levebrød er truet

LO har i mange år samarbeidet med fagbevegelsen i Ghana, både gjennom egne prosjekter som handler om alt fra organisering til likestilling, til et eget sosialt dialog-prosjekt med partene i arbeidslivet.

Under et nylig prosjektbesøk LO gjorde til Ghana adresserte fagbevegelsen den illegale gruvehogsten som en utfordring som rammer landet hardt.

-   Den omfattende ulovlige gruvedriften og ulovlige hogsten påvirker alle i Ghana, sier Kelvin Prempeh, prosjektkoordinator i fagforeningen for tømmerhoggere og nestleder i TUC Youth, ungdomskomiteen i  Trade Union Congress of Ghana.

Han spår en dyster fremtid for landet dersom den illegale hogsten ikke stanses.

- Dersom dette ikke stanses snart, vil Ghana måtte importere rent vann om få år. Hele vårt levebrød er truet. Vi ber myndighetene i Ghana om å gjøre mer, sier han.

Gir kun profitt til noen få

På nasjonalt nivå har Ghana over tjue lover og forskrifter for skogvern og forvaltning.

Til tross for disse tiltakene fortsetter problemene med ulovlig hogst og handel, noe som reiser spørsmål lovene fremmer bevaring og bærekraftig skogforvaltning i praksis. 

I en fersk artikkel skriver Reuters om hvordan den ulovlige gruvedriften skader samfunn, mennesker, natur og miljø, mens den gir profitt kun til noen få. Flere kriminelle aktører og selskaper fra ulike land er involvert i hogsten. Både landbruk, drikkevann og skoger blir berørt, og arbeidsforholdene for menneskene i gruvene er helseskadelige og farlige.

Myndighetene med ny plan

Torsdag kveld ble det altså klart at myndighetene imøtekommer fagbevegelsen for å stanse den ulovlige hogsten. Den planalgte steriken er mildertidig avblåst.

Se pressekonferansen her.

Kontakt

Kontakt