Slik søker du jobb

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Slik søker du jobb

Med gode forberedelser og en relevant søknad kan drømmejobben være nærmere enn du tror. Les våre jobbsøkertips her.

Jobbhåndboka

Det kan være overveldende å søke ny jobb, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal skille seg ut i bunken av søkere. Det aller viktigste er å legge en innsats i hver enkelt søknad for å gi arbeidsgiveren det beste inntrykket. Skriv en relevant søknad, og vis tydelig hva du kan bidra med i stillingen.

Slik du finner du drømmejobben, steg for steg:

  • Oppdater CV-en
  • Les stillingsutlysningen nøye
  • Prøv å gi et godt førsteinntrykk 
  • Bruk søknaden til å løfte CV-en
  • Vær nøyaktig og unngå skrivefeil
  • Forbered deg før intervjuet
  • Ikke vær redd for å vise personlighet
  • Still spørsmål og vær nysgjerrig

Før du søker

Sett opp et jobbsøk: Finn ut hva du vil jobbe med, og i hvilke jobber du kan bruke kunnskapen og erfaringen din. Sett opp automatiske søk på for eksempel Finn.no slik at du får varsler når aktuelle søknader dukker opp.

Oppdater CV-en: Gå gjennom CV-en din, og sørg for at den er oppdatert med utdanning, kurs, sertifiseringer og tidligere jobberfaringer. Sorter CV-en din slik at den nyeste jobben og utdannelsen står øverst, og deretter i synkende rekkefølge. Husk at frivillig arbeid, verv og småjobber også er erfaring som kan være relevant å ta med på CV-en din.

Mange arbeidsgivere vil sjekke ut profilen din på LinkedIn, så sørg for at denne også er oppdatert.

Les stillingsutlysningen nøye: Gå nøye gjennom utlysningen før du skriver søknaden, slik at du har en god forståelse av hva arbeidsgiveren er på jakt etter. Dersom du har en god forståelse for hvilke behov de har, er det lettere å vise at du er genuint interessert i akkurat denne stillingen.

Skal du søke sommerjobb? Les mer her

Hva bør du ha med i søknaden?

Prøv å gi et godt førsteinntrykk: Start søknaden med å skrive hvilken stilling du søker på, og forklar i korte trekk hvorfor du er interessert i stillingen og hvordan din bakgrunn og erfaring gjør deg til en god kandidat. Bruk gjerne litt ekstra tid på å skrive en godt formulert åpning, slik at arbeidsgiveren blir nysgjerrig på deg.
Unngå masseprodusering: Arbeidsgiveren vil raskt se om du har laget en generisk søknad. Derfor bør du i størst mulig grad skreddersy hver enkelt søknad til den jobben du søker på.

Bruk søknaden til å løfte CV-en: Ta utgangspunkt i at den potensielle arbeidsgiveren har lest CV-en din før de ser på søknaden. Søknaden skal ikke være en oppramsing av hva du har gjort, for det vet de sannsynligvis allerede. Fokuser heller på å knytte tidligere erfaring og utdannelse opp mot arbeidsoppgavene som er nevnt i stillingsutlysningen. Dette viser at du har lest og forstått det som står i utlysningen.

Vær nøyaktig og unngå skrivefeil: Pass på at søknaden din ikke har slurvefeil, og at grammatikken er riktig. Du kan gjerne få noen til å lese gjennom søknaden din. Det kan være nyttig å få en objektiv mening og et ekstra par øyne på den for å sørge for at alt er riktig.

Avslutt søknaden med en oppsummering: Helt til slutt i søknaden bør du oppsummere det du har skrevet, og argumentere for hvorfor de bør ansette akkurat deg. Signer søknaden med «Med vennlig hilsen» eller lignende etterfulgt av navnet ditt.

Før intervjuet

Lær mer om virksomheten: Før et intervju er det lurt å lese seg opp på virksomheten du søker på jobb hos. Se hva de legger ut på sosiale medier, les artikler om arbeidsplassen, og gå gjennom nettsiden for å bli bedre kjent med virksomheten.

Øv deg på svarene: Det finnes mange vanlige spørsmål som ofte vil dukke opp i et intervju. Dette kan du enkelt søke opp på nettet i forkant. Hvis du forbereder deg på disse, vil du virke mer forberedt, det kan også gjøre at du blir litt mindre nervøs. Eksempler på typiske spørsmål kan være:

  • Hvorfor søker du på nettopp denne jobben?
  • Kan du fortelle om dine personlige mål og fremtidsplaner?
  • Hvorfor har du valgt den utdanningen du har?
  • Hva engasjerer deg?
  • Hvordan jobber du sammen med andre? 
  • Hvilke forventninger har du til lønn?
  • Hvordan håndterer du konflikt?

Kle deg for anledningen: Velg et antrekk som passer til selskapets kultur og stillingen du skal søke på. Hvis du er usikker, er det bedre å kle seg litt mer formelt enn for uformelt.

Under intervjuet

Vis hvem du er: Har du kommet så langt som til et intervju, betyr det at du er kvalifisert for jobben. Det er nå du har muligheten til å skille deg ut med andre kvaliteter. By litt på deg selv. Har du en god historie fra en tidligere arbeidsplass eller noe du er stolt av over å ha fått til? Ikke vær redd for å fortelle om dette på intervju.

Vis at du har forberedt deg: Gjør deg opp noen tanker om hva du ønsker fra arbeidsgiveren og forbered gjerne noen spørsmål om stillingen og virksomheten. Pass på at det du spør om ikke er informasjon du kunne fått ved å lese stillingsutlysningen. Eksempler på gode spørsmål kan være:

  • Hvordan er arbeidsmiljøet, og hvordan vil dere beskrive kulturen på arbeidsplassen?
  • Hvilke utviklingsmuligheter er det i virksomheten? 
  • Hvordan er arbeidsplassen strukturert?
  • Hvilke forventninger har dere til meg som ansatt?

Husk at det ikke bare er du som skal vise deg frem for arbeidsgiveren. De skal også selge inn arbeidsplassen sin til deg. Det er lov å være ærlig på hva du forventer, og stille spørsmål dersom noe er uklart.