Samarbeider om klimakutt i maritim næring

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Samarbeider om klimakutt i maritim næring

Arbeidslivets parter i maritim næring og fiskerinæringen har hatt samtaler med nærings- og fiskeridepartementet og klima- og miljødepartementet i nær to år, for å få på plass et forpliktende samarbeid om å kutte utslipp.

Klima, miljø og natur

Regjeringen og partene i fiskeri- og havbruksnæringen har blitt enige om Maritimt klimapartnerskap med formål om å intensivere arbeidet med å kutte klimagassutslipp fra innenriks sjøfart og fiske med 50 prosent innen 2030.

- Jeg er glad for at vi nå har fått på plass klimapartnerskapsavtalen for maritim sektor og fiskeflåten. Det er høye ambisjoner om å halvere utslippene fra innenriks sjøfart og fiske innen 2030, noe som vil kreve mye av næringene, sier LOs første nestleder, Sissel M. Skoghaug.

Norske aktører leder an i den grønne omstillingen av skipsfarten, men utviklingen er fortsatt i tidlig fase. Omstillingstakten må økes om næringen skal nå målet om å halvere utslippene innen 2030. Klimapartnerskapet med maritim næring skal bidra til å finne løsningene som kan øke tempoet i omstillingen og gi de nødvendige utslippskuttene.

Skoghaug understreker viktigheten av omstilling i norsk næringsliv:

- Vi må omstille alle deler av norsk næringsliv til et mer klimavennlig samfunn, og dette trepartssamarbeidet sikrer at partene i arbeidslivet har konstruktivt samarbeid med myndighetene om å få til de gode løsningene i fellesskap. Dette er den norske arbeidslivsmodellen i praksis, sier hun.

Klimapartnerskapsavtalen for maritim sektor og fiskerinæringen er den andre av tre avtaler LO og forbundene har ferdigstilt. Avtalen for byggenæringen ble signert i september, og arbeidet med prosessindustriens avtale nærmer seg også en signering.

- Klimapartnerskapsavtalene er et viktig supplement til arbeidet i rådet for rettferdig omstilling, og jeg er sikker på at vi etter hvert vil få gode resultater og betydelige utslippskutt, sier Skoghaug, som også representerer LO i Rådet for rettferdig omstilling, en arena for dialog om omstilling i arbeidslivet drevet av miljø- og klimapolitikk.

Kontakt