Denne uka har det kommet flere spørsmål knyttet til avvikling av ferie, og særlig hvordan man håndterer manglende avvikling av ferie.
Er du medlem av LO-advokatenes Facebook-gruppe? Takk for at du deler innlegg og inviterer dine Facebook-venner til gruppa!
Ett eksempel var fra en virksomhet hvor flere av de ansatte hadde blitt bedt om å utsette planlagt ferie i juli (hovedferieperioden) fordi det likevel var behov for dem på arbeidsplassen. Flere ansatte hadde gjort dette for å imøtekomme ønsket fra arbeidsgiver.
Imidlertid hadde de i slutten av august fått en kort frist på å si når de ønsket ferien avviklet, og de som ikke hadde svart på dette i løpet av forholdsvis kort tid, fikk ferien «tvangsfastsatt» i november da det var lavsesong i bransjen. Dette var det flere som ikke var særlig fornøyd med.
Det var spørsmål om arbeidsgiver kunne gjøre det, og flere hadde nok tenkt seg at feriefritiden kunne overføres til neste år.
Arbeidsgiver har en plikt til å sørge for at feriefritiden blir avholdt hvert ferieår, og arbeidstaker har en plikt til å avvikle den hvert år (med noen få unntak). Det følger av ferieloven § 5(1). Dersom arbeidsgiver ikke oppfyller sin plikt, risikerer arbeidsgiver erstatningsansvar etter ferieloven § 14.
Hovedregelen er at 25 virkedager skal avholdes som ferie hvert ferieår, men det er mulig å overføre inntil 12 virkedager dersom man skriftlig avtaler dette, jf ferieloven § 7(3).
Videre er utgangspunktet at arbeidstaker har krav på at minst 18 virkedager skal avholdes i hovedferieperioden fra 1.6.-30.9. I dette tilfellet ble det avtalt at man ikke skulle avholde ferien i denne perioden. Det fremkommer av ferieloven § 6(2) at en arbeidstaker har krav på at feriefastsettingen skjer tidligst mulig, og senest to måneder før ferien tar til.
Siden arbeidsgiver har ansvaret for at arbeidstakerne faktisk avvikler ferie etter loven, hadde arbeidsgiver sitt på det tørre i denne saken. Det anbefales imidlertid at man får til en god dialog i tilfeller som dette. Hvis arbeidstakerne opplever ikke å bli hørt i slike tilfeller, er det nok få som en annen gang ønsker å gi slipp på ferie i hovedferieperioden sin som man allerede har avtalt, for å hjelpe arbeidsgiver. Et tips kan være at idet man eventuelt inngår en slik avtale om å utsette avtalt ferie, så bør man samtidig avtale når ferien i stedet skal avvikles. Og man må huske på at det i utgangspunktet bare er 12 virkedager som etter loven kan overføres til neste år.
Det kan avslutningsvis kort bemerkes at all ferie som ikke er avviklet i ferieåret, enten i strid med reglene, eller pga sykdomsfravær eller foreldrepermisjon (jf ferieloven § 9 nr 1 og 2), skal overføres til påfølgende ferieår. Det står i ferieloven § 7 nr 4.