- Tilbakemeldingene fra medlemmene er klar: Årets lønnsoppgjør dreier seg om lønn og penger. Det sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
LO Leder Peggy Hessen Følsvik understreker at det er LOs representantskap den 20. februar, som endelig skal vedta årets krav, men sier at tilbakemeldingene fra forbundene og de tillitsvalgte er tydelige.
- Årets lønnsoppgjør kommer til å dreie seg om lønn og penger.
Les også: Ord og uttrykk i lønnsoppgjøret
LO-lederen viser til at blant annet Fellesforbundet og Handel og Kontor allerede har vedtatt krav om økt kjøpekraft.
- Det er rom for et godt og solid lønnsoppgjør. Eksportinntektene er historisk høye og industrien har gode tider. Da skal de som har vært med på å skape disse verdiene, LOs medlemmer, ha sin del av verdiskapningen, sier Hessen Følsvik.
LO-lederen peker på at andelen av verdiskapningen som har gått til arbeidsgiverne har økt på bekostning av arbeidstakerne. Bare siden 2020 har arbeidstakernes andel av bedriftenes verdiskaping sunket 13 prosentpoeng.
Kilde: SSB.
- Eierne har stukket av med mer av verdiskapningen, mindre har blitt igjen i lønningsposen til de ansatte. Det blir viktig å sikre at alle tar del i verdiskapningen , og at eierne ikke stikker av med gevinsten, sier Hessen Følsvik og legger til:
- Vi skal ha vår del av kaka. Så enkelt er det.
I fjor endte det med streik før LO dro i havn et historisk oppgjør. Streiken varte i fire dager før det ble enighet med NHO om 5,2 prosent lønnsvekst. Fasiten for fjorårets lønnsutvikling kommer først, når Teknisk beregningsutvalg ( TBU) legger frem sin rapport 16. februar.
Ifølge LO-lederen blir viktig å bruke lønnsoppgjøret til å hindre at dyrtiden blir en ulikhetsmaskin.
- Vi har hatt en historisk høy prisstigning, og en historisk aggressiv rentepolitikk.
Det er klart at mange av våre medlemmer setter sin lit til et solid lønnsoppgjør. Og jeg har ikke tenkt å skuffe dem.