– Et godt organisert arbeidsliv, med sterke fagorganisasjoner det beste bolverket vi har mot et ytre høyre på rask fremmarsj, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik snakket om truslene fra ytre høyre da hun innledet på LOs representantskap 18. februar.
Hun viste til at et godt organisert samfunn er et samfunn hvor frihet, likhet og solidaritet er sentrale verdier. Det er et samfunn som bekjemper økonomisk ulikhet og fremmer tillit, fellesskap og inkludering.
– Dette står i sterk kontrast til det vi ser skje i USA i dag, hvor en president fra ytre høyre, med støtte fra en uforutsigbar milliardær, er i ferd med å ta kontroll over hele det amerikanske statsapparatet. Dette ligner mer og mer på et godt planlagt statskupp i et samfunn hvor faglige rettigheter systematisk har blitt undergravet, sa Følsvik.
– Derfor er et godt organisert arbeidsliv, med sterke representative fagorganisasjoner, det beste bolverket vi har mot et ytre høyre på rask fremmarsj – en av de fremste truslene mot vårt samfunn i dag, la hun til.
Hun viste til at små forskjeller er et av tre idealer og målsetninger for arbeiderbevegelsen, sammen med målet om arbeid til alle og høy verdiskaping. Små forskjeller bidrar til at vi har et godt samfunn å leve i, der vi har relativt like muligheter til å leve gode liv, uavhengig av størrelsen på lommeboka, oppvekst eller foreldrenes yrke og inntekt.
– I dag er de små forskjellene under sterkt press i Norge. Dette svekker den norske modellens muligheter til å skape et samfunn der alle kan leve gode liv. Det er en del av en internasjonal trend hvor de som har mest fra før får mer, mens gapet til de som har mindre blir stadig større, sa LO-lederen.
– Dette er en trussel mot den norske samfunnsmodellen. Økte forskjeller kan svekke vekstevnen i økonomien og true samholdet og tilliten i samfunnet. Vi må ikke glemme at det samfunnet vi har i dag ikke er en naturlov, men et resultat av bevisste politiske valg, sa hun.
For LO er det viktig å bekjempe økende ulikhet av mange grunner: Ulikhet skaper forskjeller mellom folk. Helt fra LOs begynnelse og frem til i dag, har forskjellene mellom arbeidsfolk og arbeidsgivere og eiere vært den store kampsaken.
LO har gjennom sin 125 år lange historie jobbet for å redusere lønnsforskjellene i Norge, gjennom sentrale, kollektive lønnsforhandlinger. Lik lønn for arbeid av lik verdi og økt lønn for lavlønte har vært noen av de viktigste sakene.
– Det er derfor vi er her i dag! For å fortsette arbeidet med å utjevne lønnsforskjellene i Norge og sørge for at flest mulig får ta sin rettferdige del av verdiskapingen. Dette er selve grunnsteinen i LOs lønnspolitikk – at ikke bedriftseierne skal sitte igjen med en enda større andel av overskuddet, sa LO-lederen.
Vår pressevakt treffes på telefon og er døgnbemannet for presse
Telefon: 23 06 18 00
E-post: presse@lo.no