Folk flest fikk økt kjøpekraft i 2024

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Arbeidstakere flest fikk en reallønnsvekst på 2,4 prosent i fjor og fikk en større andel av overskuddet enn i 2023.

Folk flest fikk økt kjøpekraft i 2024

Arbeidstakere flest fikk en reallønnsvekst på 2,4 prosent i fjor og fikk en større andel av overskuddet enn i 2023.

Lønnsoppgjør

I fjor ble årslønnsveksten fra 2023 beregnet til 5,3 prosent i industrien. Det er 0,1 prosentpoeng høyere enn avtalt under tariffoppgjøret i industrien i fjor, hvor den såkalte rammen etter frontfagsoppgjøret endte på 5,2 prosent. For lønnstakere under ett viser foreløpige tall fra nasjonalregnskapet at veksten i gjennomsnittlig årslønn fra 2023 til 2024 var 5,7 prosent.

For 2024 var lønnsveksten høyere enn prisveksten og det innebærer en kjøpekraftsvekst. Det er positivt.

– Dette viser at frontfagsrammen følges i alle de store forhandlingsområdene. Avvik vil alltid forekomme, og for eksempel vekst i uregelmessige tillegg viser kun at det er høy aktivitet i deler av økonomien, som forsvaret og leverandørindustrien, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Vekst i kjøpekraft

For 2024 var lønnsveksten høyere enn prisveksten og det innebærer en kjøpekraftsvekst. Det er positivt.

Det betyr at arbeidstakere med en slik lønnsvekst, fikk en økning i reallønn, altså lønnsvekst etter at prisstigningen er trukket fra, på 2,5 prosent og en økning på 2,4 prosent etter skatt.

Ifølge Bjørnstad er det viktigste tallet inn mot årets forhandlinger lønnskostnadsandelen, som har falt flere år på rad og nå ligger på 72,2 prosent, betydelig under det historiske gjennomsnittet på 81 prosent.

Høy lønnsomhet

Lønnsomheten i industrien er fortsatt på rekordhøye nivåer. Vi vet at industrien står overfor store omstillingsutfordringer og at kronekursen er ustabil.

– Dette er det viktigste tallet inn mot lønnsforhandlingene. Arbeidstakerne skal ta del av overskuddene i næringslivet. Vi vet at industrien står overfor store omstillingsutfordringer og kronekursen er ustabil. Men likevel må overskuddene fordeles rettferdig, sier han.

Samtidig er også LO klar over at bedriftene står overfor svært usikre tider og at den internasjonale uroen gjør det krevende for dem. Det vil LO også ta hensyn til i forhandlingene.

Fjorårets oppgjør traff godt

TBU-tallene beskriver også det økonomiske utgangspunktet partene skal forhandle ut fra for dette året. Det er viktig for å vite hva slags krav det er fornuftig å stille og hva det er mulig å oppnå.

Når partene går inn i forhandlinger er det viktig å ha klart for seg hvordan det gikk i året som har gått. Ble lønnsveksten slik de ble enige om, og hvordan ble kjøpekraften og fordelingen til slutt?

Ansatt i LO, økonom Tiril Halvorsen.
LO-økonom Tiril Halvorsen mener dette viser at frontfagsmodellen fungerer som den skal.

– Tallene for 2024 viser at fjorårets lønnsoppgjør traff godt og at de andre forhandlingsområdene har fulgt den samme rammen for lønnsveksten i fjor. Det betyr at frontfagsmodellen og den koordinerte lønnsdannelsen fungerer som den skal, sier LO-økonom Tiril Halvorsen.

Fakta

  • Lønnsvekst i forhandlingsområdene samlet på 5,3 prosent omtrent på ramma (5,2 prosent).
  • Industriarbeidere godt over på 5,6 prosent skyldes sterk vekst i uregelmessige tillegg innenfor verkstedsoverenskomsten.
  • VO endte på 6,1prosent hvorav uregelmessige tillegg utgjorde 0,9 prosentpoeng og økte bonuser 0,1 prosentpoeng.
  • Trolig skyldes veksten i uregelmessige tillegg høy aktivitet for å ferdigstille installasjoner til oljevirksomheten innenfor oljeskattepakkene.
  • Øvrige forhandlingsområder endte stort sett litt over rammeanslaget.
  • Staten endte på 5,4 prosent, men ville vært 0,2 prosentpoeng høyere uten streiken. Uten forsvaret var veksten på 4,9 prosent.

Kontakt

Pressetelefon

Vår pressevakt treffes på telefon og er døgnbemannet for presse

Telefon: 23 06 18 00

E-post: presse@lo.no