- Bruken av kommersielle aktører i velferden undergraver den norske modellen, svekker tjenestene og skaper økt ulikhet. Avkommersialiseringsutvalget har nå pekt ut retningen for hvordan de kommersielle kan fases ut, uten at det går ut over ideelle aktører, sier LOs nestleder Sissel M. Skoghaug.
Det regjeringsoppnevnte Avkommersialiseringsutvalget la i dag, torsdag 29. august, fram sin rapport. Det bredt sammensatte ekspertutvalget konkluderer med at det er mulig å fase ut kommersielle aktører i de offentlige velferdstjenestene.
– Utvalget understreker det LO har sagt hele tiden. Kommersielle aktører med profittmotiv i offentlig finansierte velferdstjenester øker faren for en todelt velferd. Det øker ulikheten og bidrar på sikt til å undergrave den norske modellen, sier LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.
Hun understreker at et sentralt mål med fellesskapets velferdstjenester er å utjevne forskjellene i samfunnet. Når kommersielle aktører som styrer etter overskudd slippes til i velferdstjenestene, utfordres dette prinsippet.
Går ut over offentlig velferd
Samtidig bekymrer hun seg over at private, kommersielle aktører i velferden ikke tar ansvar for helheten. Skoghaug, som selv er sykepleier og satt i Sykehusutvalget, viser blant annet til at så lenge det er mangel på arbeidskraft går private tjenester utover det offentlige tjenestetilbudet.
- Det understreket både sykehusutvalget, som jeg satt i, og helsepersonellkommisjonen. Det er det offentlige som tar ansvar for å utdanne disse menneskene. Kommersielle aktører tar i liten grad inn læringer eller annet ansvar for utdanning av helsepersonell, avslutter Skoghaug.
Bidrar ikke til verdiskaping
LO-nestlederen peker på at kommersialisering av velferden ikke bidrar til økt verdiskaping, all den tid verdiskapingen i velferden er avhengig av tilgjengelig arbeidskraft.
– Verdiskapingen er den samme enten den finner sted i et offentlig eller privat eid sykehjem eller barnehage. Forskjellen er at velferd som produseres i kommersielle foretak også skal gi profitt til eierne. Det går naturligvis ut over brukerne, de ansatte eller begge grupper, sier Skoghaug.
Hun peker samtidig på at kommersialisering av velferden gir private kapitalmiljøer tilgang til relativt risikofrie investeringer i velferdssektoren, noe som svekker insentivene for investering av privat risikokapital i privat sektor.
– Det svekker ikke bare velferden, men også helt nødvendige investeringer i det grønne skiftet, sier Sissel M. Skoghaug.
Avkommersialiseringsutvalget, som er et Ekspertutvalg, la frem sin rapport torsdag 29. august.
Du kan lese rapporten, samt utvalgets mandat, sammensetning mm. her:
Et stort flertall i utvalget står bak tydelige budskap, blant annet at avkommersialisering er mulig og innslag av kommersielle i offentlig finansierte velferdstjenester øker faren for en todelt velferd
Utvalget mener det er tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for å utfase kommersielle velferdstilbydere, og at det også er fullt mulig hvis det er politisk vilje til det.
Utvalget mener markedstenkning og konkurranse ikke er egnet i offentlig velferdstjenesteforvaltning, og særlig da for tjenester til de mest utsatte og sårbare brukerne.