Flere har blitt fast ansatt etter at regjeringen strammet inn på innleieregelverket. - Det viser at politikk virker, sier LO-nestleder Steinar Krogstad.
Et stort antall bygningsarbeidere, rørleggere og elektrikere har blitt fast ansatt i heltidsstillinger som en følge av innstrammingen i innleieregleverket.
– Det er ikke overraskende at det blir flere fast ansatte når alternativet til innleie er faste, hele stillinger. Det viser at politikk virker, sier LO-nestleder Steinar Krogstad.
Nye reglene for innleie av arbeidskraft ble innført 1. april 2023. Da ble det blant annet forbud mot innleie i bygg og anlegg i Oslofjordområdet og ulovlig for bedrifter uten tariffavtale å leie inn med begrunnelse av at man har et midlertidig behov.
Nå viser en FAFO-rapport at en stor andel av de som tidligere var innleid gjennom bemanningsbyrå, nå har blitt fast ansatt i produksjonsbedrifter.
– At endringene fører til at bruken av innleid arbeidskraft går ned, og at de som tidligere var utleid blir ansatt av produksjonsbedrifter, var et sentralt formål med regelendringene, sier Krogstad.
Les også: Nye regler for innleie gir trygghet
Flere fast ansatte fremfor innleie
FAFOs analyser viser en markant nedgang av ansatte i bemanningsbransjen: «En del som tidligere var utleide har nå fått jobb i produksjonsbedrifter. Denne andelen har økt innen bygg etter regelendringene».
– Det skyldes at entreprenører har endret bemanningsstrategi og ansatt flere fremfor å basere seg på innleie.
Rapporten viser også at en langt lavere andel av byggbedriftene er bekymret for at innleieforbudet fører til arbeidskraftmangel nå, enn det var før restriksjonene som ble innført. Dette gjelder både i Osloområdet og resten av landet. Det er et klart tegn på at skremmebildene som er tegnet opp ikke stemmer med realitetene.
En av bekymringene til enkelte virksomheter var at det ville være vanskelig å dekke behovet for fleksibilitet. Hvordan dette løses, varierer mellom bransjene.
Faste ansatte gir mer trygghet
Faste ansettelser gir arbeidstakere trygghet og forutsigbarhet med hensyn til fremtidig arbeidssituasjon og inntekt.
Han viser til at faste ansettelser bidrar til mer produktive, omstillings- og konkurransedyktige virksomheter, blant annet fordi det investeres i de ansattes kompetanse.
– Behovet for innleie er i mange tilfeller et uttrykk for dårlig planlegging og med det lavere produktivitet. Noe også Arbeidstilsynet påpeker. Våre tillitsvalgte kan fortelle om arbeidsplasser der en henter inn leiearbeidere til å ta de tyngste jobbene, uten å måtte ta kostnadene, når de blir syke eller skadet, sier Krogstad.
Dokumentasjon fra både Arbeidstilsynet og Sintef viser at denne typen løse tilknytninger øker risikoen for skader og ulykker.
De nye reglene:
- Det blir forbud mot innleie i bygg og anlegg i Oslofjordområdet, nærmere bestemt Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.
- Det blir ulovlig for bedrifter uten tariffavtale å leie inn med begrunnelse av at man har et midlertidig behov. Bedrifter med tariffavtale kan dekke sitt midlertidige behov for arbeidskraft med innleie, hvis de har avtale med tillitsvalgt. Dette gjelder fagforeninger som har såkalt innstillingsrett.
- En arbeidstaker som har vært sammenhengende innleid i mer enn tre år har rett til fast, direkte ansettelse hos innleier.
- Skillet mellom hva som er innleie og hva som er entreprise tydeliggjøres. Departementet vil, i samråd med partene, utarbeide en praktisk og juridisk veileder for bruk av innleie og entreprise i norsk arbeidsliv.
- Det etableres en godkjenningsordning for bemanningsforetak som reguleres i egen forskrift.
Les hele rapporten her.