Derfor er sykelønn viktig for IA-avtalen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
To personer snakker sammen,  Begge er ansatt i helsevesentet.
For LO er det viktig å bevare dagens sykelønn, vi har derfor gått inn for å frede ordningen i hele fireårsperioden som IA-avtalen vil gjelde for.

Derfor er sykelønn viktig for IA-avtalen

Sykelønnsordningen har grunnplanken for IA-avtalen siden den først ble inngått i 2001.

Sykefravær

I hele høst har partene i arbeidslivet forhandlet om en fornyelse av IA-avtalen. NHO har gått inn i forhandlingene med et ønske om å utrede en modell der bedriftene ikke får avtale full sykelønn med egne ansatte. I realiteten betyr dette kutt i sykelønna for norske arbeidstakere.

- Sjekk ut hva du taper på kutt i sykelønna

For LO er det viktig å bevare dagens sykelønn, vi har derfor gått inn for å frede ordningen i hele fireårsperioden som IA-avtalen vil gjelde for. Samtidig har vi åpnet for å gjennomføre en bred kunnskapsinnhenting når det gjelder årsakene til det stigende sykefraværet.

Viktig at sykelønna består

En slik utredning vil ta lang tid, og derfor har det vært viktig for LO å la sykelønnsordningen bestå gjennom hele fireårsperioden.

LO mener sykelønnsordningen er viktig for norske arbeidstakere, fordi den sikrer økonomisk trygghet bidrar til høy yrkesdeltakelse, noe som i lengden er økonomisk gunstig for samfunnet.

Vi vet at et mulig kutt i sykelønnsordningen vil bidra til å skape økt ulikhet. En rapport fra forskningsstiftelsen FAFO viser at det er store variasjoner i hvordan ulike tariffavtaler i Norge sikrer lønn under sykdom.

Mange har sykelønn i tariffavtaler

Rapporten viser at mange avtaler gir bedre vilkår enn det folketrygdloven fastsetter, særlig innen offentlig sektor og blant høytlønnede yrkesgrupper i privat sektor.

I offentlig sektor, som statlige og kommunale virksomheter, har ansatte rett til full lønn under sykdom i opptil ett år. For ansatte i statlig sektor varer denne retten i 49 uker og fem dager, mens ansatte i kommunesektoren, inkludert KS-området, har full lønn i opptil 50 uker. I Oslo kommune er retten til full lønn knyttet til folketrygdens ytelser, som også gir opptil ett års full lønn.

Det betyr at minst en av tre arbeidstakere har full lønn under sykdom regulert i tariffavtalene og vil ikke påvirkes av at den universelle sykelønnsordningen tas bort. Så har NHO tatt til orde for at man kan avkorte sykelønna også for de arbeidsplassene som har tariffestet ordningen.

Les mer:  Minst en av tre har full lønn under sykdom i tariffavtalene

IA-avtalen virker

LO mener IA-avtalen bidrar til å redusere sykefraværet gjennom forebyggende tiltak og tilrettelegging. Der virkemidlene brukes aktivt, viser forskning en positiv effekt på arbeidsmiljøet og redusert fravær. Forebyggende tiltak reduserer sykefravær og forbedrer arbeidsmiljøet for alle. Investering i arbeidsmiljøet gir avkastning i form av lavere fravær og høyere oroduktivitet.

Les mer: Systematisk bruk av IA-avtalen reduserer sykefravær

LOs krav til en ny IA-avtale:

  • LO ønsker en ny sterk IA-avtale, som viderefører dagens hovedinnretning i avtalen.
  • Bevare dagens sykelønnsordning.
  • De overordnede målene kan beholdes, men senior- og inkluderingsperspektivet bør komme tydeligere frem.
  • Trepartssamarbeidet må styrkes og forventningene til de ulike partenes bidrag må tydeliggjøres. Det bør være en bedre regional forankring av IA-arbeidet.
  • Det må fortsatt jobbes med å styrke den lokale arbeidsplassforankringen av IA-arbeidet.
  • Bransjesatsingen bør styrkes og det må legges til rette for at eksisterende IA- bransjeprogram kan søke om å fortsette og eventuelt utvide med nye bransjeprogram.
  • Videreføre og utvikle arbeidsmiljøsatsingen og arbeidsmiljøportalen, og gjøre det enklere for virksomheter å få prosessbistand i arbeidsmiljøarbeid.
  • Styrke NAV Arbeidslivssenter og gjøre dem mer tilgjengelige for virksomheter som vil jobbe med IA.
  • Bedre og mer koordinert kommunikasjon om IA-avtalen.
  • Vurdere å lovfeste en utvidet egenmeldingsordning.
  • Vurdere system og regelverk knyttet til sykefraværsoppfølgingen. Foreslå eventuelle hensiktsmessige endinger.
  • Vurdere konkrete tiltak knyttet til arbeid og psykisk helse.