Godtar ikke sjefen sykemeldingen din? Dette kan du gjøre

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Godtar ikke sjefen sykemeldingen din? Dette kan du gjøre

LO har erfart en økning av tilfeller hvor arbeidsgiver bestrider de ansattes sykmeldinger. Eksakte tall finnes ikke, men konsekvensene for den enkelte kan bli enorme. Syke arbeidstakere risikerer å måtte vente månedsvis på å få sykepengene fra Nav. Saksbehandlingstiden er i mange tilfeller altfor lang.

Sykefravær

Godtar ikke sjefen sykemeldingen din? Dette kan du gjøre 

LO har erfart en økning av tilfeller hvor arbeidsgiver bestrider de ansattes sykmeldinger. Eksakte tall finnes ikke, men konsekvensene for den enkelte kan bli enorme. Syke arbeidstakere risikerer å måtte vente månedsvis på å få sykepengene fra Nav. Saksbehandlingstiden er i mange tilfeller altfor lang.

Alvorlige konsekvenser for den ansatte  

En arbeidsgiver som ikke får medhold hos Nav, må i verste fall tilbakebetale 16 dagers lønn pluss renter. For arbeidstaker kan konsekvensene være mye større. Saksbehandlingstiden i Nav er nemlig lang. 

- Vi mener at Nav er for strenge i saker der arbeidsgiver nekter å betale sykepenger. Det sier LO-advokat Imran Haider. 

- Konsekvensene for en arbeidsgiver som uriktig holder tilbake sykepenger er små, sammenlignet med konsekvensene det kan ha for arbeidstaker, understreker han. 

Han sier at sakene normalt håndteres av tillitsvalgte og forbundene lokalt, gjerne med bistand fra LO. Men noen saker havner også på LO-advokatenes bord. Da er det ofte i tilknytning til oppsigelsessaker, forteller Haider. 

NAF har laget veileder 

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) har laget en veileder for hvordan du skal gå fram, dersom sykmeldingen din ikke blir godkjent av arbeidsgiver. Imran Haider syns veilederen er et veldig bra tiltak fra NAF og at det kan være et nyttig verktøy å bruke om en har fått sykemeldingen bestridt. Samtidig kan en ha nytte av å ha detaljene i regelverket i bakhodet. Blant annet da en sykemelding egentlig handler om to forskjellige perioder, som kan gi litt ulik fremgangsmåte (se egen faktaboks).

Veileder – Hvordan gå frem når sykemeldingen ikke er godtatt  

En klage på arbeidsgivers bestridelse av sykemelding kan være nødvendig dersom arbeidsgiver nekter å akseptere sykemeldingen, eller ikke godtar at den sykmeldte har rett til sykepenger. En slik klage kan innebære flere steg, og det er viktig å følge prosedyrene for å sikre at rettighetene dine blir ivaretatt. Det er viktig å være klar over at NAV kan ha ca. 12 måneders behandling på en slike klager, for ikke å forsinke behandlingen unødvendig er det viktig å overholde frister og legge ved riktig dokumentasjon. 

Her er en generell fremgangsmåte for å klage på arbeidsgivers bestridelse av sykemelding: 

1. Første steg – Kontakt arbeidsgiver.

Arbeidsgiver skal ta saken opp med deg da du som ansatt har rett til å uttale deg, før beslutningen tas. Det kan være at det er misforståelser knyttet til sykemeldingen, for eksempel med informasjon om fravær, sykdommens varighet, eller nødvendigheten av sykemelding. Dersom arbeidsgiver ikke har drøftet med deg eller arbeidsgiver allikevel velger å bestride sykmeldingen din må du sende en formell klage til NAV. 

  • Be om å få en skriftlig redegjørelse fra arbeidsgiver for hvorfor sykemeldingen er bestridt.  
  • Sjekk om det er spesifikke regler eller krav i arbeidsavtalen eller personalhåndboken som gjelder for sykemeldinger.  

2. Sjekk lovverket og rettighetene dine.

I Norge har arbeidstakere rett til sykepenger ved sykdom, så lenge betingelsene er oppfylt. Dette inkluderer blant annet:  

  • At du har vært ansatt hos arbeidsgiver i minst 4 uker før du blir syk.  
  • At sykemeldingen er fra en lege eller annen helsepersonell som er kvalifisert til å skrive sykemeldinger.  
  • At arbeidsgiver har mottatt sykemeldingen og har fått nødvendig informasjon (for eksempel første fraværsdag og vurdering av videre sykdomsforløp).  

Det er viktig å forstå om arbeidsgiver bestrider selve sykdommen, sykemeldingens gyldighet, eller om det er knyttet til andre administrative forhold.  

3. Klage til NAV (hvis det er sykepenger som er i fokus)  

Hvis arbeidsgiver bestrider retten til sykepenger, kan du sende en klage til NAV. NAV kan vurdere om du har rett til sykepenger, og de vil innhente informasjon fra både deg og arbeidsgiver. Hvis det er noen uenigheter om sykemeldingen, kan NAV også være behjelpelige med å avklare dette.  

  • Du kan klage via "Ditt NAV" på nett eller sende klagen skriftlig til NAV. Spørsmål til oss - nav.no  
  • Husk at du må sende klagen innen 6 uker fra det tidspunktet du ble informert om at sykemeldingen er bestridt. I klagen er det viktig at du forklarer hvorfor du mener sykemeldingen er gyldig, og legger ved relevant dokumentasjon fra lege eller annet helsepersonell. 

4. Klage til Arbeidstilsynet (hvis det er arbeidsmiljørelaterte problemer)  

Dersom arbeidsgiver ikke følger arbeidsmiljøloven ved å akseptere en sykemelding, for eksempel hvis de handler på en diskriminerende eller urimelig måte, kan du også kontakte Arbeidstilsynet for å klage på forhold som kan være i strid med loven.

5. Retten til sykepenger følger av folketrygdloven.

Det er viktig å huske på at forbundet ikke kan ta saken mot NAV direkte, før du som arbeidstaker har tatt saken via NAV sine egne muligheter for klage og ankeinstanser. Først når dette er gjort kan forbundet bistå ved å ta saken inn for de alminnelige domstoler. Fagforeningen vil kunne bistå med råd og veiledning i utfylling av skjema, men det det er arbeidstaker selv som må sende inn og holde dialogen med NAV.

6. Skriftlig klage  

Når du sender en klage til arbeidsgiver eller NAV, bør du sørge for at klagen er så presis og dokumentert som mulig. Inkluder følgende:  

  • En kort beskrivelse av situasjonen og hvorfor du mener at sykemeldingen er korrekt. 
  • Kopi av sykemeldingen. 
  • Eventuell annen relevant dokumentasjon (som legeerklæringer). 
  • Be om at arbeidsgiver retter sin vurdering eller at NAV fatter et vedtak i din favør. 

Eksempel på et brev til arbeidsgiver:  

[Dato]  

[Arbeidsgivers navn]  
[Bedriftens navn]  
[Adresse]  

Klage på arbeidsgivers bestridelse av sykemelding  

Jeg viser til [dato]s vedtak om at arbeidsgiver bestrider min sykemelding fra [dato]. Jeg mener at denne vurderingen ikke er korrekt, og ønsker å klage på dette.  

Min sykemelding er utstedt av [lege/helsepersonell] den [dato] og dekker sykdom fra [startdato] til [sluttdato]. Jeg vedlegger kopi av sykemeldingen som dokumentasjon. 

Jeg ber om at sykemeldingen anerkjennes, og at eventuelle nødvendige tiltak for sykepenger eller annet blir ivaretatt. Vennligst bekreft mottak av denne klagen, og informer meg om videre prosess. 

Med vennlig hilsen,  

[Navn]  
[Adresse]  
[Telefonnummer]

Oppsummering: 

  • Dialog med arbeidsgiver kan bidra til å løse situasjonen før en formell klage er nødvendig. 
  • Sjekk dine rettigheter knyttet til sykemelding og sykepenger. 
  • Klage skal sendes til NAV dersom det gjelder sykepenger. 
  • Juridisk hjelp eller bistand fra fagforening kan være nyttig ved kompliserte saker.

Faktaboks

Det er viktig å huske på at det må skilles mellom sykepenger i arbeidsgiverperioden på 16 dager og NAVs selvstendige ansvar for å betale sykepenger fra 17. dag.  
I arbeidsgiverperioden må man henvende seg til NAV og be dem forskuttere sykepenger i henhold til §8-22. Utbetaler NAV, er saken løst, men nekter NAV det, så må man klage videre i NAV-sporet for manglende forskuttering av sykepenger.  

Hva gjelder sykepenger fra trygden fra 17. dag, må det sendes en søknad om dette. Et avslag kan påklages videre i NAV-sporet. I tilfelle virksomheten også har en ordning med å utbetale sykepenger fra 17. dag, må NAV kontakten dersom virksomheten ikke betaler. NAV har nemlig et selvstendig ansvar for sykepenger fra 17. dag.    

 I utgangspunktet er det altså to ulike perioder som må angripes noe forskjellig. Men når arbeidsgiver bestrider sykmeldinger, så påvirker dette også NAVs vurderinger. Vi har sett økende tendenser til at dersom NAV nekter å forskuttere i arbeidsgiverperioden, kan videre at NAV også avslår sykepenger i perioden trygden har ansvar for.