IA-avtalen øker yrkesdeltagelsen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Jente i samtale med kolleger.
Resultatene viser at IA-avtalen har lykkes med sitt mål om å skape et mer inkluderende arbeidsliv og øke sysselsettingen,.

IA-avtalen øker yrkesdeltagelsen

Jobber du i en virksomhet som bruker IA-avtalen er sannsynligheten større for å komme tilbake i jobb etter lengre sykefravær.

Sykefravær

Forskning fra Statens arbeidsmiljøinstitutt og Oslo universitetssykehus viser at IA-avtalen har bidratt til å holde flere arbeidstakere i jobb etter lange sykefravær.

- Ansatte i IA-bedrifter hadde høyere sannsynlighet for å komme tilbake til arbeid etter mer enn 16 dagers sykemelding, og for å forbli i jobb, enn ansatte i bedrifter uten denne avtalen. Det viser at det IA-avtalen virker, men vi er avhengig av at partene lokalt bruker avtalen og de verktøyene som ligger i den, sier nestleder Steinar Krogstad.

Studien er basert på data fra nær 190.000 personer og er den første som viser konkrete effekter av IA-avtalen ved hjelp av storskala registerdata.

Les mer hos Stami

Redusere sykefravær og øke yrkesdeltagelse

IA-avtalen, som ble inngått i 2001 mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, har som mål å redusere sykefravær og sørge for at flere personer med helseutfordringer kan fortsette i jobb. Gjennom avtalen forpliktet IA-bedrifter seg til å jobbe systematisk for å redusere sykefravær, blant annet ved å forbedre arbeidsmiljøet og legge til rette for ansatte med helseproblemer.

Ifølge studien hadde ansatte i IA-bedrifter i gjennomsnitt 8,4 flere dager i arbeid det første året etter sykemelding, sammenlignet med ansatte i bedrifter uten IA-avtale. Samtidig hadde de 7,6 færre dager med fulltidssykefravær.

- Ett av hovedmålene til IA-avtalen er å redusere frafallet i arbeidslivet. Mye tyder på at at IA-avtalen har en viktig rolle i å holde folk i arbeid, spesielt ved å redusere langvarig sykefravær og hjelpe arbeidstakere med å beholde tilknytningen til arbeidslivet, sier Krogstad.

Forskerne fant også at IA-avtalen hadde en sterkere effekt på menn enn kvinner, og at menn i større grad beholdt jobben etter lengre sykefravær.

IA-avtalen har virket

Allerede i 2004 var 55 prosent av norske arbeidstakere ansatt i IA-virksomheter, og avtalen har siden blitt videreutviklet. Den nåværende avtalen gjelder frem til 2024, men studien dekker ikke de nyeste utgavene av IA-avtalen. Forskningen med andre ord er fra den tiden da det var lokale IA-avtaler i mange virksomheter. Noe som gjorde at det var mulig å sammenligne virksomheter med- og uten lokal avtale.

Studien, som baserer seg på data fra arbeidstakere født mellom 1967–1976, analyserte personer som hadde sykefravær på mer enn 16 dager mellom 2004 og 2010. De ble fulgt i 500 dager etter sykefraværet, og forskerne brukte data fra NAV for å undersøke hvilke arbeidsplasser som var IA-virksomheter.

- Resultatene viser at IA-avtalen har lykkes med sitt mål om å skape et mer inkluderende arbeidsliv og øke sysselsettingen, sier Krogstad.

STAMI: IA-avtalen økte arbeidsdeltakelsen

Kontakt