Brudd: – LO sa ja, arbeidsgiverne sa nei fordi vi vil beholde sykelønna, sier nestleder Steinar Krogstad i LO.
Dagens brudd i forhandlingene om å få på plass en ny avtale om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er ifølge Steinar Krogstad et stort tilbakeskritt for trepartssamarbeidet og norsk arbeidsliv.
– Vi i LO vet hvor viktig det er for folk å jobbe. Derfor er vi så opptatt av å få til en avtale som gir oss et mer inkluderende arbeidsliv. Dessverre forlater nå NHO og de andre arbeidsgiverne det viktigste samarbeidet som har sørget for at flere kan stå i jobb, sier Steinar Krogstad.
Han opplyser om at LO har sagt ja til forslaget som statsråden la på bordet, og at det er arbeidsgiverne som nå velger å bryte forhandlingene.
– Arbeidsgiverne ønsker nå å ta oss nesten 50 år tilbake i tid. Til tiden før dagens sykelønnsordning ble del av folketrygdloven, sier Krogstad og legger til:
– Ved å torpedere en avtale nå, satser NHO og de andre arbeidsgiverne på at høyrepartiene skal vinne valget neste år, for så å få til et kutt i sykelønna. Det er dumt og usosialt, men det viktigste er at dette ikke bidrar til at flere kan stå i jobb.
- Sjekk ut hva du taper på kutt i sykelønna
LO har i forhandlingene vært mer opptatt av å finne ut hvorfor vi har fått høyere sykefravær, ikke hvordan vi kan straffe dem som er syke.
– Ingen blir friske av å bli fratatt inntekten sin. Dessverre har debatten dreid seg for mye om kostnader med sykelønn og mindre om det som er viktig: Det systematiske arbeidet på arbeidsplassen, som hindrer frafall og får flere til å stå i jobb.
LOs nestleder viser til at den første IA-avtalen mellom regjeringen og partene i arbeidslivet ble inngått i 2001, og at sykefraværet gikk ned frem til 2018.
– Vi hadde full lønn under sykdom i alle disse årene også. Sykelønna er ikke endret og kan ikke forklare økningen i fravær de siste årene. Derimot har samfunnet forandret seg, og vi har blant annet vært gjennom en pandemi som både har gitt mange med langtidsplager og økte psykiske plager, sier Krogstad og legger til:
– Det er ikke sykelønn som gjør folk syke, det er sykdom.