De står opp før alle andre for å vaske toaletter, stelle eldre eller kjøre unger. For renholdere, helsefagarbeidere og bussjåfører utgjør sykelønna en trygghet.
- Sykelønna må ikke røres. Et kutt vil skape større klasseforskjeller.
Renholder Naemy Trandum Aasen, helsefagarbeider Elisabeth Post Kivrak og bussjåfør Harald Gleditsch vil være blant taperne hvis sykelønna kuttes. De er enige i at full lønn under sykdom må beholdes!
- Vi skal ikke være trøtte eller syke når vi er på jobb. Vi kan ha skift på 10 timer hvor vi kjører i dårlig vær og må kaste inn håndkleet hvis vi ikke er uthvilt. Da vil vi trekkes i lønn. Det vil ha store konsekvenser for oss hvis vi får dette kuttet, sier bussjåfør Harald Gleditsch fra Fellesforbundet.
Han får støtte av helsefagarbeider Elisabeth Post Kivrak i Fagforbundet, som sier at de som jobber i helsevesenet ikke kan gå på jobb når de er syke.
- Det er en fare for å smitte både kolleger eller syke og gamle beboere. Et kutt i sykelønna vil gå hardt utover oss. Det betyr at vi vil måtte kutte i forbruket, sier hun.
Også renholder Naemy Trandum Aasen fra Arbeidsmandsforbundet sier det samme.
- Et kutt i sykelønna til 80 prosent, slik noen har foreslått, vil gjøre at en renholder vil havne under fattigdomsgrensa. Mange renholdere blir uføre, kroppen blir nedbrutt før pensjonsalder, sier hun og legger til at de ikke kan risikere et kutt i sykelønna på toppen av det.
Bussjåfør Harald Gleditsch forteller at det er vanskelig med tilrettelegging i hans yrke. Alle andre oppgaver enn å kjøre buss er fjernet etter at konkurranse om bussrutene har blitt det vanlige.
- Enten er du syk eller så er du frisk, det er ikke noe midt i mellom, sier han.
Helsefagarbeider Elisabeth Post Kivrak forteller at på presset på jobb er mye større enn før. Grunnbemanningen har ikke økt på mange år, mens de som kommer på sykehjem er sykere enn før.
- Før kom de gående til sykehjemmet. Nå blir de kjørt i ambulanse. Det er tung belastning, både fysisk og psykisk i vårt yrke. Jeg har tenkt, i en alder av 52 år, på om jeg orker å stå i jobb til pensjonsalder, sier hun.
- Sykelønna må ikke røres. Et kutt vil skape større klasseforskjeller, sier Gleditsch og får støtte av de to andre.
Vår pressevakt treffes på telefon og er døgnbemannet for presse
Telefon: 23 06 18 00
E-post: presse@lo.no