Spekter bør snu om sykelønn

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Mette Nord i Fagforbundet, Helseminister Vestre og LOs nestleder Sissel Skoghaug
- Jeg er glad for at helseministeren var så tydelig og klar på oppdraget han nå gir helsesektoren, og sykehusene for 2025. - Helsekøene og sykefraværet skal reduseres, sier Sissel M. Skoghaug til høyre. T.v. Mette Nord, leder i Fagforbundet og statsråd Jan Christian Vestre (Ap) i midten.

Spekter bør snu om sykelønn

Spekter må snu og legge død diskusjonen om sykelønn. Arbeidsgiverorganisasjonen bør heller ha fokus på å få i havn en ny IA-avtale, som vi jo vet virker! Sier 1. nestleder i LO Sissel M. Skoghaug etter at helseministeren ba helseforetakene få ned sykefraværet.

Sykefravær

Tirsdag holdt helseminister Jan Christian Vestre (Ap) den årlige Helsetalen, hvor han varslet om de viktigste prioriteringene i sykehus og kommunal helsetjeneste framover.

-  Spekter som sykehusenes arbeidsgiverorganisasjon bør derfor snu og avslutte blindsporet og diskusjonen om sykelønn nå. De bør heller ha fokus på å få i havn en ny IA-avtale, og sørge for at avtalen følges! Sier Skoghaug.

Slik skal sykefraværet ned

Helseminister Jan Christian Vestre foreslår følgende tiltak for sykehusene for å få ned sykefraværet:  

  • Systematisk oppfølging av ansatte som er sykmeldt.
  • Legge mer til rette for fleksibilitet og at ansatte kan komme med ønsker om turnus og arbeidstid.
  • Økt kompetanse hos ledere.
  • Rutiner som skal sikre bedre samarbeid.
  • Bedre faglig oppfølging av nyansatte.

Angrep på sykelønnen

Det siste halve året har NHO og Spekter gått til angrep på sykelønnen, som har ført til at arbeidet med å få en ny avtale om inkluderende arbeidsliv - IA-avtale - havarerte. 

- Får vi ned sykefraværet i sykehusene til samme nivå som før pandemien i 2019, vil besparelsen bli en milliard kroner, som er det samme som 1.500 hele stillinger, understreker Skoghaug, som selv har bakgrunn som sykepleier og leder i helsevesenet.

- Jeg er veldig glad for hvor tydelig Vestre var når det gjelder å få ned sykefraværet. Spesielt glad for at helseministeren trakk fram hvor viktig det er at tillitsvalgte og ansatte på alle nivåer må høres og involveres. Det er en medisin vi vet virker for å få ned sykefraværet, sier Skoghaug.

Hele faste stillinger styrker helseomsorg

LOs 1. nestleder mener det er et stort paradoks at det fortsatt utlyses alt for mange deltidsjobber til eksempelvis helsefagarbeidere, samtidig som det er stor mangel på helsepersonell. Samtidig renner milliarder ut til bemanningsbyrå.

I år 2024 ble kun rundt en tredjedel av stillingene i kommunene og sykehusene utlyst som hele stillinger.

- Helsefagarbeidere, portører, manuellterapeuter, helsesekretærer, vernepleiere og andre yrkesgrupper kan utføre langt flere oppgaver enn i dag. Derfor er vi fornøyd med at Vestre igjen var tydelig på at vi må ta hele laget i bruk for å styrke helsetjenestene.

-  Det viktigste er å redusere helsekøene, og der går køene nå nedover. Det viser at det har noe å si hvem som styrer, avslutter Skoghaug.

Dette er de tillitsvalgte spesielt glade for

Her er seks viktige punkt i regjeringens marsjordre til sykehus og kommuner, som Fagforbundets tillitsvalgte ved de ulike helseforetakene er spesielt glade for:  

  1. Faglig autonomi, tillit, medbestemmelse og utviklingsmuligheter.
  2. Godt og trygt arbeidsmiljø
  3. Investere i fysiske fasiliteter og medisinsk utstyr
  4. God ansvars- og oppgavedeling
  5. Rekruttering og kompetanseutvikling
  6. Fange tidstyver

For å finne de beste løsninger og tiltak for å nå målsetningene, påpeker Fagforbundets tillitsvalgte at det er det viktig å sikre ett godt partssamarbeid helt ut i organisasjonene.