livslang læring

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Økt forpliktelse til lønnsstøtte står mindretallet bestående av LO og YS og utvalgslederen sammen om. Fra venstre LO-sekretær Trude Tinnlund, statsråd for forskning og høyere utdanning Oddmund Hoel (Sp), Lizzie Ruud Thorkildsen i YS og utvalgsleder Dag Terje Andersen.

Enige om kompetansereform i arbeidslivet

Et partssammensatt offentlig utvalg nedsatt av regjeringen har overlevert sin utredning om kompetansereform og livslang læring i arbeidslivet. – Jeg er glad for at vi sammen styrker samarbeidet for livslang læring, sier Trude Tinnlund fra LO-ledelsen.

Utdanning

Tirsdag ble den offentlige utredningen «Felles ansvar, felles gevinst» lagt fram i Kunnskapsdepartementet.  

Målet med Kompetansereformutvalgets arbeid har vært å finne ut hvordan partene i fellesskap kan legge bedre til rette for kompetanseheving i arbeidslivet. 

Livslang læring viktigere 

– Livslang læring vil bli stadig viktigere, sier LO-sekretær Trude Tinnlund, som har ansvar for kompetanse,  yrkesfag og fagskoler i LOs ledelse.  

Norsk arbeidsliv er i stadig endring og de store trendene som det grønne skiftet, digitalisering og aldrende befolkning gir økt behov for omstilling. I tillegg har både Fellesforbundet og Norsk Industri etterlyst etter- og videreutdanning for fagarbeidere.  

Utvalget har foreslått en rekke tiltak som vil gi flere kompetanseheving, også mens man er i arbeid, forhindre at folk ramler ut av arbeid, styrke partssamarbeidet om kompetanseutvikling i virksomhetene, og flere råd, som du kan lese om under.  

Felles ansvar, felles gevinst 

Vi har både et felles ansvar og vi får felles gevinst. Men vi trenger penger på bordet slik at arbeidstakere sikres inntekt når de tar kompetansehevende tiltak. I utvalget er det enighet om de fleste forslagene, men det er en uenighet om hvor langt spleiselaget skal gå.  

LO, YS og utvalgsleder Dag Terje Andersen ønsket at utvalget skulle gå lenger enn flertallet når det gjelder økonomisk støtte.  
I en mindretallsdissens anbefaler LO og YS at det etableres statlig omstillingsstøtte, slik at arbeidstakere har inntektssikring der virksomhetene ikke dekker lønn, både når det gjelder kortere og lengre kompetanseutviklende opplæringsløp.    

– Dette kan gi arbeidstakere større mulighet til å delta i kompetansehevende tiltak når bedriften ikke dekker lønn. Det store omstillingsbehovet er noe verken bedrifter eller ansatte kan ta ansvar for alene, sier Tinnlund. 

Den offentlige rapporten vil bli sendt ut på høring, og deretter vil forslagene bli behandlet i Stortinget, før det blir politikk som merkes på arbeidsplassene.  

Her kan du lese hele den offentlige utredningen (NOU) om hvordan partene mener Norge kan lykkes med livslang læring.