Telefon: 47 45 48 33
E-post: martha.simonsen@lo.no
LO Agder, sammen med FO Agder og Kari Henriksen fra Arbeiderpartiet, besøkte det som skal bli Norges største ungdomsfengsel
Fagbevegelsen møtte medlemmer og tillitsvalgte for å diskutere utfordringer knyttet til rekruttering og utdanning i bransjen, og overgangen de nå står ovenfor ved å bli ungdomsfengsel.
Omtrent tjue ansatte var på jobb denne dagen, og delte sine tanker og bekymringer om denne overgangen.
En av de som tok ordet først, var Ole Gunnar Selås, leder i NFF Agder (Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund).
-Vi blir Norges største ungdomsfengsel med 11 ungdom og skal differensiere innenfor høy- og lavsikkerhet. Akkurat nå er vi midt i en stor ombyggingsprosess av fengselet, for å møte kravene som følger den nye gruppen vi skal ta imot, fortalte Selås.
Fengselet har tidligere gjennomgått endringer og startet som et rent mannsfengsel, før det gikk over til å bli kvinnefengsel i en kombinasjon av høy- og lavsikkerhet.
Plasstillitsvalgt Marit Feed sammen med Kari Henriksen (Ap) og leder av NFF Agder, Ole Gunnar Selås
Selås peker på utfordringer knyttet fengselsbetjentutdanningen og rekruttering. Det er et stort ønske om å kunne tilby desentralisert utdanning av fengselsbetjenter i Agder fengsel.
-Vi har det som skal til for å kunne tilby denne utdanningen lokalt. Om man virkelig ønsket at folk skulle bli i distriktene, ville man ha satset på dette. For å vise ungdom at man kan utdanne seg her og jobbe her. Vi har voksne ufaglærte som jobber her, som har barn de ikke kan reise ifra i de to årene det tar å fullføre utdanningen, sier Selås.
Kari Henriksen, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, synes det var interessant å høre hva de ansatte hadde å si om utdanningstilbudet.
-Jeg merker meg spesielt deres behov for å få tilgang til desentralisert utdanning for fengselsbetjenter. Det vil jeg ta med meg til Stortinget og sjekke opp. Jeg mener virkelig at det bør være tilgjengelig i Agder, alt, praktisk og faglig tilsier at det bør komme her, uttalte Henriksen.
Vi vil uansett tilrettelegge for arbeidstidsordninger som imøtekommer også de som måtte bo et stykke unna fengselet. Dette kan blir en bra arbeidsplass for arbeidstakere i hele Setesdal, legger Selås til.
Ungdommene fengselet skal ta imot skal følges godt opp. Selås forteller at de skal ansette opptil 75 personer, og at av disse vil halvparten ha fengselsbetjent bakgrunn, og den andre halvparten ha sosialfaglig bakgrunn. -På denne måten kan vi tilby ungdommen et mer tverrfaglig behandlingstilbud. Vi ønsker å gjøre mest mulig for ungdommen den tiden de her er, slik at de kan vende tilbake til samfunnet og forhåpentligvis ikke ende opp tilbake i fengsel, sier Selås.
Gundrun Inga Gudmundsdottir og Christine Fredrisken fra FO sammen med FO-medlem.
Til tross for utfordringer knyttet til rekruttering, var det stor optimisme å finne blant de ansatte.
-Vi må ha tro på at vi kan få til en endring hos ungdommene. Det er en stor utfordring, men også en unik mulighet for oss, uttalte Selås.
En som var imponert etter å ha møtt de ansatte, var regionnestleder i LO Agder, Dagfinn Homdal Svanøe.
-Man kan merke at de er godt forberedt på det som eventuelt venter de, og at de har tenkt gjennom alle mulige scenarioer, fortalte Svanøe.
Kari Henriksen er enig med nestlederen.
-Denne prosessen viser også hvor viktig trepartssamarbeidet er for å få til gode løsninger. Her virker det som om ledelse, tillitsvalgte, verneombud og ansatte jobber mot samme mål; å bidra til at ungdom som har fått alvorlige kriminelle handlinger skal få nødvendig hjelp slik at de kan komme ut av deres kriminelle løpebane stopper, avsluttet Henriksen.
Alle var fornøyd med at de fikk slippe ut av fengselet etter besøket.
Telefon: 47 45 48 33
E-post: martha.simonsen@lo.no