Fremtidsrettet marinforskningssenter i Lyngdal

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Fremtidsrettet marinforskningssenter i Hausvik

Lokalisert ved sjøkanten i Hausvik i Lyngdal kommune har et ambisiøst forskningssenter blomstret. Bak senteret står Innakva Lab. Hub-en, med sine 10 innovative celler, har marin industri som sitt felles formål. Den første kunden er allerede på plass i den første cellen, det nyoppstartede firmaet Culture Blue. De resterende cellene er under oppbygging.

Unge grundere

Det Bodø-baserte firmaet, Culture Blue, med sitt banebrytende prosjekt, har østersproduksjon som startpunkt. Kirill Spiten, kun 25 år gammel, var vert for vår omvisning i produksjonen. Han er grunnleggeren av det innovative firmaet. Med seg på laget har han masterstudent Caroline Grefstad, kun 22 år gammel.

- Vi forsker på flatøsters, en type østers som brukes i økende grad i restitusjonsprosjekter i Europa, kunne de unge grunnleggerne fortelle. 

- Den unike tilnærmingen involverer bruk av tanker inne i anlegget, med direkte tilknytning til sjøen rett utenfor bygget. Tankene gir forskerne kontroll over næringsinnhold og temperatur, og sikrer dermed en stabil og effektiv produksjon av østers, fortsatte Spiten. 

For de to unge grunderne representerer flyttingen ned til Sørlandet ikke bare en karrieremulighet, men også en mulighet til å være en del av noe større og nyskapende.

 

imageyh9fq.png

Kirill Spiten, grunnlegger av Culture Blue

 

IMG_20231113_124543.jpg

Caroline Grefstad, Culture Blue

 

Forskningslab til utlån

Hver av de 10 kommende cellene ute på Hausvik skal fungere som et eget produksjonsområde, med mål om å generere 2-4 arbeidsplasser per celle. Da vi besøkte Hausvik fikk vi en imponerende omvisning inne i produksjonen, der vi fikk innsikt i prosessene.

Samarbeid er nøkkelen til suksessen til forskningssenteret ute i Hausvik. Foruten de 10 cellene som blir satt opp, er det også satt opp en lab tilknyttet til cellene. Laben fungerer som et bibliotek, hvor forskerne kan låne plass og utstyr til arbeidet sitt. Denne laben, som på sikt er planlagt å bli utvidet, legger til rette for samarbeid mellom næringsliv og forskningsmiljøer. Med en visjon om å trekke inn midler til Sørlandet og tiltrekke seg prosjekter, blir forskningssenteret en sentral aktør for næringsutvikling.

Håper å tiltrekke seg flere studenter og start-ups

En spesiell vekt legges på å tiltrekke seg studenter, og en unik kobling mellom bedrifter og universiteter blir etablert gjennom Innakva Lab. Dette initiativet har som mål å oppmuntre til forskning og nyskapning, samtidig som det gir studentene muligheten til å få praktisk erfaring i en reell produksjonssetting.

Forskningssenteret legger til rette for gründere og start-ups ved å tilby rimelig leieplass, noe som fører til redusert risiko for nyoppstartede. Innakva Lab har troen på at mangfoldet av arter som kan oppdrettes på Sørlandet, går langt utover laks, og at ytterligere forskning er nødvendig for å realisere potensialet i regionens kystområder.

IMG_20231113_115316.jpg

 

En ressurs for Sørlandet

Med et bærekraftig fokus, innovative tilnærminger til produksjon, og en visjon om å være en ressurs for både lokalsamfunnet og den større forskningsverdenen, ser det ut til at hub-en i Hausvik er på vei mot å bli en sentral aktør i marin forskning og næringsutvikling. Klyngen, som dette prosjektet representerer, har potensial til å bli en drivkraft for bærekraftig vekst i regionen. 

 

IMG_20231113_120238.jpg

Regionleder i LO AGder, Mette Gundersen, og regiondirektør i NHO AGder, Høye Høyesen

 

IMG_20231113_130804.jpg

Fylkesordfører Arne Thomassen, hadde æren av å erklære senteret for offisielt åpent

Kontakt