Vedtatte uttalelser fra regionkonferansen oktober 2024

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Vedtatte uttalelser fra regionkonferansen 2024

Her kan man lese de dagsaktuelle uttalelsene som ble vedtatt på regionkonferansen i Farsund i oktober 2024.

Uttalelse 1 - Mineraler

Implementering av Critical Raw Material Act (CRMA)

LO Agder sin regionkonferanse vil understreke viktigheten av at CRMA (Critical Raw Material Act) raskt blir implementert og innlemmet som en del av EØS- avtalen. Dette er avgjørende for at norske bedrifter skal kunne konkurrere på like vilkår med industrien i andre land som USA, der IRA-ordningen gir betydelige subsidier, og Kina, som har omfattende støtteordninger for denne typen næring.

Ved å innlemme CRMA i EØS-avtalen vil norske myndigheter få mulighet til å støtte og veilede norske aktører inn mot EU-systemet og sikre nødvendige rammebetingelser for bærekraftig produksjon, resirkulering og forsyningssikkerhet av kritiske råvarer. Dette er essensielt for å opprettholde og utvide norsk industri, som står i en unik posisjon til å levere bærekraftige og miljøvennlige løsninger innenfor det grønne skiftet.

Norsk industri spiller en viktig rolle i sikringen av tilgang på essensielle råvarer for fremtiden til Europa, både når det gjelder det grønne skiftet og i forsvarspolitikken i en stadig mer usikker verden. En rask implementering av CRMA vil styrke Norges posisjon som en pålitelig leverandør og partner i internasjonale verdikjeder.

Vi oppfordrer derfor norske myndigheter til å prioritere CRMA og sikre at det blir en del av nasjonale og internasjonale strategier for industriell vekst med særlig vektlegging på bærekraftig utvikling.

 

Uttalelse 2 - kommuneøkonomi

Lytt til de ansatte i kommunal sektor!

LO Agder sin regionkonferanse ser med bekymring på de økende økonomiske utfordringene til kommunal og fylkeskommunal sektor. Forslaget til neste års statsbudsjett er på ingen måter med på å berolige situasjonen. Høye vikarutgifter, ansettelsesstopp, slutt på tilbud om etter og videreutdanning og et stadig større press på jobb er hva våre medlemmer melder tilbake fra kommunene. I sum visere disse tilbakemeldingene at tjenestetilbudet til innbyggerne blir dårligere og de ansattes arbeidssituasjon forverres.

Det er særlig innenfor helse- og omsorgstjenesten og oppvekstsektoren innsparing og nedskjæring merkes. Det betyr igjen dårligere tilbud til de av våre innbyggere som trenger tjenester mest.

Utfordringene med ungdomskriminalitet har vært løftet nasjonalt den siste tiden. Dette må i stor grad forebygges ute i kommunene, mens hovedvekten av bevilgninger har gått til politiet.

Dette henger videre sammen med at oppvekstreformen stiller større krav til forebyggende arbeid i kommunene, men mange kommuner strever med å få styrket dette arbeidet tilstrekkelig grunnet presset økonomi.

Barnevernstjenesten melder om større og mer sammensatte problemer for sine brukere, som krever både tid og økt kompetanse for de ansatte. Skolenedleggelser fører til usikkerhet for alle parter, og høyt bruk av innleide vikarer fører til enorme vikarutgifter, fremfor en styrket grunnbemanning.

Det er et økt fokus på psykisk helse og utfordringer knyttet til det i samfunnet og arbeidslivet. Det er likevel slik at flere kommuner må kutte i tjenester innen dette feltet, særlig for brukere som har milde til moderate plager og dermed ikke utløser lovpålagte tjenester av kommunen. Dette er svært uheldig og kan få store konsekvenser for befolkningen som ikke får riktig hjelp til riktig tid.

Det er positivt at regjeringen ser ut til å anerkjenne at sektoren trenger mer midler for å kunne ivareta et godt tjenestetilbud, men LO Agder understreker at dette er noe som må løses allerede nå.

Kommuner og fylkeskommuner trenger en større ramme for frie midler, og en solid økning på finansiering av ressurskrevende tjenester.

Første mulighet til å løfte kommunal sektor er i forhandlingene om neste års statsbudsjett. LO Agder sin regionkonferanse ber regjeringen og budsjettpartner SV om å finne plass til økte rammer, slik at ansatte får trygghet i å utføre jobben sin forsvarlig og innbyggerne får tjenester de har krav på.

 

Uttalelse 3 - Husbanken

Rett opp i kuttforslaget til Husbanken!

Fremlegget av forslag til statsbudsjett viser at regjeringen forslår et kutt i rammen til Husbanken på 3 milliarder, sammenlignet med årets bevilgning.

Dette er dårlig nytt for unge som ønsker å kjøpe bolig, en hardt prøvet byggenæring og for det den generelle boligsatsingen.

For å få fart på boligbygging, få etablert flere studentboliger og for å sikre arbeidsplasser i byggenæringen må stortinget minst rette opp det foreslåtte kuttforslaget, og helst øke rammene til Husbanken.

Boligmarkedet og boligpolitikken må stimulere til økt aktivitet og rimeligere boliger for vanlige arbeidsfolk. Unge må få mulighet til innpass i boligmarkedet. Det er særlig i pressområder og i de større byene at boligmarkedet må reguleres og boligprisene senkes. Da må det bygges mer og flere boliger. Husbanken er det viktigste verktøyet til å få dette til. Regionkonferansen i LO Agder ber derfor stortinget om å øke rammene til Husbanken med minst 3 milliarder for neste års budsjett.

 

Uttalelse 4 - forsvar

En god og nødvendig satsing på forsvaret

LO Agder har tidligere påpekt den manglende tilstedeværelsen av forsvaret på Sørlandet. Særlig etter vedtaket om nedleggelsen av Kjevik skolesenter ble bekymringen om en glemt landsdel voksende.

Den spente internasjonale situasjonen har tvunget frem en langtidsplan for betydelig opprusting av forsvaret, og det er betryggende å se at også Sørlandet nå er tatt inn som en viktig landsdel, som både får befalsutdanning og eget heimevern.

LO Agders regionkonferanse hilser etableringene velkommen, og er tilfreds med det foreslåtte statsbudsjettet på dette området. Et samlet storting har sluttet seg til langtidsplanen for forsvaret, og partiene fortjener ros for å vise felles nasjonalt lederskap i en krevende tid.

Totalforsvar og beredskap kommer til å prege oss i mange år fremover. Fagbevegelsen har en stolt historie i denne sammenheng. Dette forplikter oss.

Våre medlemmer og tillitsvalgte er viktige når kriser oppstår. De har en viktig oppgave innenfor beredskap, trygghet og sikkerhet i sine lokalsamfunn og på arbeidsplassen.

Regionkonferansen understreker viktigheten av å fortsatt holde engasjementet for samfunnssikkerhet og totalberedskap høyt, og vil, sammen med forbundene, bidra til at stortingets og forsvarets satsing på Agder lykkes.