Vår oppgave er å synliggjøre skillelinjene i politikken. Steinar Krogstad mener at forskjellene i samfunnet må synliggjøres, ikke tåkelegges. Vi vil ha høy valgdeltakelse ved valg, det er viktig for demokratiet.
Saken om sykelønnsordningen har vært på dagsorden i mange runder tidligere. Hver stanses angrepet fordi den er så viktig for LO og fagbevegelsen. Lovfestet rett til full lønn under sykdom er av de viktigste velferdsordningene vi har for å jevne ut forskjellene i Norge.
Bortfall av sykelønnsordningen ville rammet de som ikke er beskyttet av en tilsvarende ordning i sin tariffavtale. Det ville gått utover de som ikke kan ha hjemmekontor og som tvinges til fravær av smittehensyn. Et bortfall av ordningen ville med andre ord rammet de som allerede sitter i de lavest lønnede yrkene, og som dessuten rammes helsemessig.
Det er ikke rart at når sykelønnsordningen står i fare, settes det fyr på hele fagbevegelsen. En irritert fagbevegelse betyr kraftig mobilisering til det kommende valget.
Steinar Krogstad viste til det faktum at de som sitter godt i det, stemmer mer enn andre ved valg. Hvis valgdeltakelsen øker på generell basis, blir deres andel av velgere mindre. Det er derfor høyresiden i politikken legger sin retorikk tett opp til arbeiderbevegelsens, og det er derfor de skyggelegger egen politikk.
Høyresiden vil ikke provosere fagbevegelsen og folk flest, derfor demper de sakene der de har interesser på tvers av det som gagner arbeidsfolk. Blir folk provosert ved at rettigheter er truet, virker det også mobiliserende til valget.
Det er større bevegelse blant velgerne nå enn før. Det gjør at man lettere velger parti basert på hvilke saker som er toneangivende i media. Individuelle saker er blitt viktigere for folk, og vi påvirkes av de samme mekanismene som for eksempel i USA. What`s in it for me?
Økonomi er viktig for alle. Når omfordelende saker fremmes, handler det ofte om skatter og avgifter. Å sørge for at rike bedriftseiere i større grad bidrar til fellesskapet er ikke gjort i en håndvending. Når det vedtas målrettede skatter og avgifter, opplever vi skatteflukt til land som Sveits og vi får utsagn om at tiltakene er "den sikre bedriftsdød".
I argumentasjonen kan det høres som disse skatter og avgifter gjelder oss alle. Dette er tåkelegging av klasseskillene vi har i samfunnet. Det som virkelig betyr noe for folk flest, er å ha trygghet for lønnsinntekt. Å ha en jobb å gå til og skikkelige arbeidsvilkår betyr enormt mye for den enkelte, men også for samfunnet. At de rikeste også betaler til fellesskapet er bra for velferden vår, og tiltakene omfatter ikke hvermandsen.
I skrivende stund er den nye IA-avtalen signert, og sykelønnsordningen er fredet for en ny periode. Knapt noe parti ville bære byrden med en provosert fagbevegelse inn mot valget 2025, og den politiske støtten til arbeidsgiversida i saken har uteblitt.
Vi i fagbevegelsen har alt å takke venstresida for i denne saken. De har stått last og brast med oss om å bevare sjukelønnsordningen. Høyresida brukte rikelig med tid, før de måtte legge sjukelønnsballen på is- nok en gang. Vi leser situasjonen slik at denne saken ble for tung å bære, all den tid LO-familiens engasjement i anledning IA-avtalen viste sakens mobiliserende kraft.
Steinar Krogstad innledet om den fagligpolitiske situasjonen på LOs regionkonferanse i Innlandet dagene før IA-avtalen kom på plass etter lang tids isfront mellom partene. Det er også han som har stått i forhandlingene om IA-avtalen og som har dratt det hele i land sammen med resten av LOs ledelse, på vegne av oss alle.
Innlandet takker for den nye IA-avtaleperioden, vern av sykelønnsordningen og for alle gode grunner til å skape engasjement og mobilisering til valget 2025!
De som sitter godt i det, stemmer mer enn andre ved valg