Forsvar sykelønna nå!

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Konferanse i samfunnssalen i Oslo med stort publikum og faner for markering av saken "Forsvar sykelønna"
Fra samfunnssalen i Oslo 8. januar 2025

Forsvar sykelønna nå!

– For oss er det helt uaktuelt å kutte i sykelønna. Det kommer ikke på tale, sa LO leder Peggy Hessen Følsvik under LOs faglige arrangement i Oslo onsdag 8. januar.

Det var en fullsatt sal LO-lederen snakket til da hun åpnet konferansen om sykelønnsordningen, som ble avholdt i Samfunnssalen i Oslo 8. januar, i forbindelse med bruddet i IA-forhandlingene mellom LO og arbeidstakerorganisasjonene med NHO i spissen.

– Det er godt å se hvor mange av dere som stiller opp i dag. Det trengs når vi ser et av de alvorligste angrepene på en av de viktigste velferdsgodene våre. Når vi møter opp med faner mot arbeidsgivernes angrep mot sykelønna, vises styrken i vårt samhold, sa Følsvik. 

Hun var klar i sin tale på hvor LO står når det kommer til å kutte i sykelønna til arbeidstakere:

– Sykelønn er grunnplanken i IA-avtalen. Det er stoltheten vår. For oss er det helt uaktuelt å kutte i sykelønna. Det kommer ikke på tale. Jaggu meg skal arbeidsgiverne få høre det. Forsvar sykelønna nå!  

LOs regionkontor- Oslo- konferanse

 

Ikke bare kroner og øre

Det er flere forslag som har blitt nevnt i forbindelse med diskusjonen om å få ned sykefraværet. Under arrangementet ble blant annet kutt til 80 % sykelønn eller bruk av en eller flere karensdager nevnt, men arbeids- og inkluderingsminister fra AP, Tonje Brenna, er ikke enig i høyresidens premiss i sykefraværs-debatten.

– Vi skal ikke godta premisset om at den eneste måten å få sykefraværet ned på er å kutte i sykelønna. Om vi bare snakker om hva det koster i penger mister vi fokuset på hva det egentlig handler om: grunnleggende sikkerhet for hver enkelt av oss, sa Brenna.

Og for de som berøres av dette er det alvorlig. Det er lavtlønnsyrker med høy grad av fysiske og emosjonelle belastinger. Under konferansen fikk vi høre fra noen av de det vil gå hardest ut over.

– Fagarbeiderne, med de tyngste jobbene og laveste lønningene skal kuttes ennå mer, mens andre har ordna seg eller har det i avtale. En karensdag vil bety den månedens overskudd. Det vil gå ut over hverdagen, barna, og man må kutte små ting hele veien for å sikre å ha nok til det mest nødvendige, sa renholdsarbeider Naemy Trandum Aasen.

Ingen blir friske av å være blakk

Både Aasen og bussjåfør Harald Gleditsch var klare på at det ikke er kutt i sykelønna som er løsningen.

– Istedenfor å kutte i sykelønna, må man se på hvordan ting kan legges til rette på arbeidsplassen. Nå måles det bare i ører og kroner, sa Gleditsch.   

– Det er ingen som har blitt frisk av å være skikkelig blakk. Det gir bare en større økonomisk bekymring, sa Aasen

En viktig forskjell er på hvem som har mulighet til å benytte seg av hjemmekontor, og hvem som da taper ekstra på kutt i sykelønn fordi de må ta fri der andre kan ha hjemmekontor.

– Det er ikke tilfeldig hvem som har anledning eller ikke til å ha hjemmekontor. Dette er et klassespørsmål, et spørsmål om ulikhet. Målet må være mindre forskjeller mellom folk i Norge, sa hun.