Større, sterkere, sammen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
LO-KONGRESS: På vårens LO-kongress vedtar vi politikk fordi vi i fellesskap må stå opp for et seriøst arbeidsliv hvor arbeidsfolk blir hørt, skriver Iver Erling Støen.

Større, sterkere, sammen

Kraftpolitikk og vårt forhold til EU blir viktige saker på årets LO-kongress – fagbevegelsens viktigste politiske verksted.

LO-kongressen avholdes i begynnelsen av mai. Det er fagbevegelsens største politiske verksted. Her skal valgte delegater fra hele LO-familien stake ut kursen for vårt politiske og organisatoriske arbeid de neste fire årene og vedta hvordan vi på best mulig måte skal jobbe for et bedre samfunn og et tryggere arbeidsliv.   

Framover er vi avhengige av fellesskapsløsningene. I en verden som framstår som mer usikker, er det i fellesskapet vi finner svaret. Derfor skal vi diskutere politikk i hele bredden av spekteret, blant annet pensjon, styrking av arbeidstakeres rettigheter og forsvar og beredskap.   

Konflikt om kraften  

Mange av sakene kongressen diskuterer er relevante for oss som bor og arbeider i Innlandet. Et eksempel er kraftpolitikk. Har vi nok energi for framtiden? Skal vi bygge ut ny kraft? Hvilken type kraft skal bygges ut? Hvor skal vi bygge?  

Ser vi året under et har Innlandet overskudd av kraft, hovedsakelig fra vannkraft. Det er en rimelig og grønn energikilde som lenge har sikret oss nok kraft, men ettersom den er bygget i elveløp er den vanskelig å magasinere. Derfor har vi overskudd i sommerhalvåret og underskudd i vinterhalvåret. 

Framover kommer også behovet for kraft til å øke. Skal vi klare å møte behovet i årene som kommer, trenger vi derfor å bygge ut mer kraft. Det vil sikre billig og grønn energi som er viktig for husholdninger, industri og arbeidsplasser og for klimaet.  

Selv om regjeringen vil minske den økonomiske byrden for husholdningene gjennom Norgespris, har industrien et udekket behov. Skal industrien vår ha det konkurransefortrinnet den har hatt – billig strøm – må vi effektivisere og bygge ut mer grønn energi. Slik vil vi kunne bevare og etablere arbeidsplasser i Innlandet, nå nødvendige klimamål og sikre konkurransedyktige priser. 

Det vil alltid være viktig å vurdere balansen mellom å bevare natur og bygge ut kraft. Den diskusjonen kommer også på kongressen, men jeg mener vi er avhengige av å bygge ut for eksempel mer vindkraft og solkraft, i tillegg til at vi må bygge ut nettkapasiteten for å kunne utnytte energien bedre.  

EØS, eksport og arbeidsliv

Et annet viktig stridsspørsmål for årets LO-kongress er vårt forhold til EU gjennom EØS-avtalen, hvor det blant annet har kommet inn forslag om å se på andre tilknytninger til EU enn dagens avtale.

LO mener at EØS-avtalen tjener oss godt. Vi har mange bedrifter, som eksempelvis industrien på Raufoss, som er avhengig av å eksportere, i stor grad til land i EU. EØS-avtalen bidrar til at våre bedrifter kan konkurrere på EUs marked, samtidig som vi gjennom å ikke være fullverdige EU-medlemmer kan ta vare på det desentraliserte landbruket vi også har i vårt fylke. Slik sikrer vi arbeidsplasser lokalt og i en mer urolig verden er EØS-avtalen og mulighetene for eksport som den medbringer avgjørende for at vi i Innlandet kan ha trygge og stabile arbeidsplasser. 

Forslagene til kongressen som utfordrer EØS-avtalen kommer av et ønske om å bevare et trygt arbeidsliv. I flere europeiske land ser vi at grunnleggende arbeidstakerrettigheter er under press. 

Et trygt arbeidsliv er avgjørende. Derfor er det bra at vi har et handlingsrom i EØS-avtalen. Det vil si at vi ikke nødvendigvis er bundet av lover som vedtas i EU. Innleieforbudet regjeringen vedtok for et par år siden er et godt eksempel. Forbudet sier at det ikke er lov å bruke innleid arbeidskraft i bygge- og anleggsbransjen i fylkene rundt Oslofjorden og er viktig for å skape et ryddig arbeidsliv i en bransje som har vært preget av sosial dumping. Forbudet ble påstått å være i strid med EØS-avtalen, men det viste seg å ikke stemme. Det var en stor seier for fagbevegelsen og viser at det er mulig å både ha markedstilgangen vi får med EØS-avtalen og sikre et trygt og ryddig arbeidsliv.  

Større, sterkere, sammen  

Når vi nå møtes til LO-kongress og vedtar politikk, gjør vi det fordi vi i fellesskap må stå opp for et seriøst arbeidsliv hvor arbeidsfolk blir hørt.  

Samfunnet utvikles ikke av seg selv, men av mennesker. Arbeid til alle må være jobb nummer 1. De som er uten arbeid og som kan jobbe, må få mulighet til det. Og de som er i jobb får økt kompetansepåfyll, slik at bedrifter og virksomheter skal være best mulig rustet for fremtiden.  

Det som vedtas på LO-kongressen får betydning. Det sender et klart politisk signal til politikerne om hva som er viktig for arbeidsfolk, som da full lønn under sykdom ble innført eller da vi i år igjen måtte forsvare sykelønnsordningen, et av våre viktigste velferdsgoder.  

Kongressens slagord er: større – sterkere – sammen. Slagordet er ikke bare ord uten innhold. Det viser til kampene vi sammen har vunnet gjennom å kreve vår rett og de kampene vi kommer til å måtte ta. Vi jobber med politikk ikke fordi vi synes det er gøy, men fordi vi ser at vårt arbeid fører til et bedre liv for våre medlemmer. 

Iver Erling Støen, regionleder LO Innlandet