Leserinnlegg sendt fra LOs regionkontor Innlandet til avisene september 2023. Signert /Iver Erling Støen, regionleder for LO Innlandet/
Filmen om arbeideropprøret i Sulitjelma i 1907, SULIS 1907, må være årets viktigste film. Ikke bare omhandler filmen norsk industrihistorie, men den forteller også historien om en av de viktigste arbeiderkampene i norsk historie.
I dag tar de fleste retten til å organisere seg i en fagforening som en selvfølge. Men 8- timers arbeidsdag, retten til tariffavtaler og andre rettigheter i arbeidslivet har ikke kommet av seg selv. Filmen SULIS 1907 viser kraften som ligger i å stå sammen.
Gruveselskapet Sulitjelma Gruber eide ikke bare gruvene, men disponerte også hele området rundt. Her fantes kun de reglene som gruveselskapet lagde. Selskapet eide boligene, maten, veiene og marka som alle sto og gikk på. Gruvesamfunnet hadde til og med sin egen myntenhet. Alle priser ble fastsatt av arbeidsgiver. Om man ikke kunne jobbe ble man sendt vekk.
I januar 1907 ble gruvearbeiderne pålagt å bære nummererte lodd rundt halsen. Da fikk arbeiderne nok. Nedverdigelsen i å bære «slavemerker» ble mer enn de kunne tåle.
Det eneste stedet gruveselskapet ikke eide, hvor de ikke kunne bestemme over gruvearbeiderne var Langvatnet. Og der ute i mørket og kulda, på isen til Langvatnet, samlet arbeidere, kvinner og barn seg til et opprør som resulterte i over 1200 organiserte, bedre skoletilbud til barna, kooperasjonen fikk starte butikk og fagskole og folkebibliotek ble etablert.
Vi håper både unge og gamle går «mann av huse» for å se denne filmen. Kampen for solidaritet, rettferdighet og likeverd tar fagbevegelsen daglig. Opparbeida rettigheter kan ikke tas for gitt og er ikke hugget i stein. Det er også verdt å merke seg at land i Mellom-Amerika og Sør- Afrika har lignende arbeidsforhold den dag i dag.
SULIS 1907, kommer snart på en kino nær deg…