Leserinnlegg sendt fra LOs regionkontor Innlandet til avisene januar 2022. Signert /Iver Erling Støen, regionleder for LO Innlandet/
Årets 10. klassinger står foran ett av sine viktigste valg i disse dager. Søknaden til videregående opplæring. Ikke alle yrkesfaglige linjer på videregående skole har nok søkere, og enkelte bransjer sliter med å få tak i nok folk med riktig kompetanse. LO Innlandet synes derfor det er bra at Innlandet fylkeskommune har en kampanje for å løfte frem mulighetene innenfor restaurant og matfag.
Innlandet ligger midt i matfatet. Mye matproduksjon skjer akkurat her. Da trengs også faglærte arbeidsfolk, enten det er kokker, kjøttskjærere, servitører eller de som lager burger av kjøtt, syltetøy av bær eller brød av mel. Kanskje det er akkurat deg?
Fordelene med å velge et yrkesfag er mange. Mer praksis enn teori motiverer mange. Du får lønn under læretiden. Å lære fra erfarne kollegaer er spennende. Du får et annet nettverk som er nyttig i videre yrkeskarriere.
Mange elever og foresatte kan med fordel bli mer bevisste på hvor mange mulighetene som finnes innenfor ulike utdanningsvalg. Det er viktig med informasjon om oppgaver og muligheter fra noen som jobber i et yrke, sammen med relevant rådgivning. Men samtalen rundt middagsbordet, praten med naboen og andre kjente er med på å skape interesse og engasjement. Og det trengs når valget både er viktig og vanskelig, og en selv er usikker.
Lykke til med ditt utdanningsvalg.