12.-14.juni var LOfavør komiteen på studietur til Barcelona for å besøke UGT Catalonia.
UGT ble grunnlagt i 1888 i Barcelona og er verdens nest eldste fagforening som fortsatt er aktiv.
UGT ble grunnlagt etter tidens marxistiske og sosialistiske ideer. Frem til 1980-tallet ble man meldt inn i UGT samtidig som man meldte seg inn i sosialpartiet PSOE (Partido Socialista Obrero Espanol). I dag har UGT og PSOE forlatt marxismen og fått en sosialdemokratisk profil. Tilknytningen til PSOE er fortsatt sterkt, noe vi ser igjen i arbeidet til UGT.
På landsbasis har UGT 1 million medlemmer, 100 000 av disse er organisert i UGT Catalonia.
Vi møter opp første dag utenfor UGT (Union General de Trabajadores) sitt kontor midt på travle Ralmbla. Dette har vært hovedkontoret til UGT siden 1936.
Bygget er gammelt, og man kan fortsatt se kulemerker i veggene på utsiden etter det som blir kalt «events of 6 Ocotber» i 1934. En generalstreik, væpnet opprør og erklæring av en katalansk stat som endte i fiasko.
Bygget skulle vært hovedkvarter for den olympiske komité under Folkeolympiaden i Barcelona i 1936. Dette var en protestbegivenhet mot sommer OL i Berlin 1936, som da var under kontroll av nazistpartiet. Folkeolympiaden ble aldri gjennomført grunnet den spanske borgerkrigen som startet i juli 1936.
I 2010 flyttet UGT Catalonia hovedkvarteret sitt til det tidligere arbeiderstrøket i Barcelona. Ved å flytte kontorene har de fått plass til alle som arbeider i UGT Catalonia under samme tak.
Fra toppetasjen kan man se noen fabrikkpiper som er blitt et landemerke. Da Mussolini bombet Barcelona i 1938 var beskjeden til pilotene om at de skulle runde pipene før de bombet og reiste tilbake til Italia. Det var viktig at ikke pipene ble bombet for det var det eneste kjennemerket de hadde på at de var i Barcelona. Dette gjorde at bombingen gikk hardt utover arbeiderne. Da pipene lå i et fattig arbeiderstrøk.
UGT har beholdt bygningen på La Rambla, men i dag har de gjort stedet om til et opplæringssenter med utstilling om arbeiderhistorie i Catalonia og Spania. Formålet er å lære elever og andre om UGT sin historie og den spanske arbeiderhistorien fra 1800-tallet, gjennom den spanske borgerkrigen og oppbyggingen av landet etter Franco og kommunismens fall.
Fagforeningsarbeidet i Spania fungerer på mange måter likt som i Norge. Store deler av de tillitsvalgtes arbeid går ut på medlemspleie. Tariffavtalen gjelder for alle ansatte i bedriften. Fagforeningen jobber politisk for å få gjennomslag for sine saker.
I Spania skal alle bedrifter med mer enn 10 ansatte velge tillitsvalgt hvert 4.år.
Når man inngår tariffavtale på en arbeidsplass må minimum 50% av de ansatte si ja til avtalen for at den skal være gjeldene. Godene i tariffavtalen er gjeldende for alle ansatte uansett om de er organisert eller ikke. Dette er noe UGT ser på som et problem, da de sliter med å opporganisere. Arbeidstakere ser ikke forskjell på det å være organisert og ikke når de uansett får de samme godene.
Det er høyt arbeidspress på de ansatte i Spania. De ansatte må jobbe lange dager og det stilles høye krav til de fra arbeidsgiver. Dette medfører dessverre at mange arbeidstakere tyr til rus og medikamenter for å komme seg gjennom arbeidsdagen. I dag har de ingen overtidstillegg ved overtidsarbeid. UGT kjemper for å få 25-50% overtidstillegg.
Hvis man blir syk og ikke kan arbeide er det et skille mellom sykdom og ulykke på hvor mye man får utbetalt i sykepenger. Dette varierer fra ingen lønn de tre første dagene til at man får 75% lønn fra dag én. Gjennom tariffavtalen har flere bedrifter godkjent å betale 100% i sykelønn fra dag en. Noe som er en stor seier for UGT og fagbevegelsen.
Vi er det første besøket UGT Catalonia har fra LO og de har gjort stor stas på oss. Generalsekretær Camil Ros fortalte at de ser til Norden og ønsker seg nordisk politikk og velferd, men med tilpasninger til et sørlig klima.
I Spania er det to hovedorganisasjoner som er de største UGT og CCOO. Sammen utgjør de 80% av alle organiserte arbeidstakere i Spania. De arbeider aktivt sammen opp mot de politiske partiene både lokalt og nasjonalt for å få det beste gjennomslaget politisk.
UGT merker godt om det er høyre eller venstresiden som styrer i Spania. I 2012 fikk høyresiden makten og de brukte kort tid på å svekke arbeidstakernes rettigheter.
«I 2021 tok venstresiden over. De inkluderer fagforeningene i arbeidet sitt og har bedret arbeidernes rettigheter. Dette har ført til at arbeidsmarkedet i Spania har blitt bedre.» forteller Camil Ros
I dag er det en gode tider for fagbevegelsen i Spania. Venstresiden er i regjering og man har fått til gode avtaler som ny arbeidsmiljølov og endrede krav til arbeidskontrakter.
Den store saken UGT kjemper for i dag er å få 37,5 timers uke, men hovedmålet deres er 32 timer og 4 dagers uke. De mener dette vil øke kvaliteten i arbeidet. Det jobbes også med en ny pensjonsordning. For å få til disse endringene er de avhengig av politisk samarbeid og vilje. Det er derfor viktig for de at venstre siden fortsetter å regjere i Spania.
UGT har mange internasjonale prosjekter som de arbeider med. Spania har i mange år ligget under fascistisk diktatur. Tysk fagbevegelse kurset opp fagbevegelsen til å være klare når diktaturet falt. Det er derfor viktig for UGT å gi tilbake til de som hjalp de og til i de som i dag trenger hjelp. De har internasjonale prosjekter i mange land hvor de lærer opp befolkningen om fagbevegelsen og dens viktige rolle i arbeidslivet.
Camil presiserte at en sterk fagbevegelse, sterke allianser og politisk påvirkning er viktige faktorer for å til gode sosiale og demokratiske rettigheter.
«Fagbevegelsen har hatt stor innflytelse i Europa fra nord til sør. Velferdsstatsmodellen vi har fått til i Europa må bli standard på verdensbasis.» avslutter Camil.
SEAT fabrikken har 15.000 ansatte og rommer hele 4 millioner kvadratmeter. De produserer 1500 biler per dag, noe som tilsvarer 1 bil ferdig i sekundet.
Bilindustrien er en bransje med mange utfordringer. Mangel på materialer, dyrere priser og Covid har påvirket produksjonen til å stoppe i perioder. I tillegg er det store endringer i sektoren på gang ved at EU har vedtatt 30% skatt på kinesiske elbiler. Dette vil øke prisene for bilene fra Kina, men også resten av Europa.
På SEAT møter vi styret i klubben. De har et stort flott hovedkontor som de drifter, i tillegg til at de har små kontorer på hver avdeling hvor de tillitsvalgte for avdelingen holder til.
UGT har 45 tillitsvalgte på SEAT. Disse er fordelt på fire skift gjennom slik at det kontinuerlig er en tillitsvalgt til stede på hver avdeling i fabrikken. De tillitsvalgte gjør mye tillitsvalgtarbeid både på arbeid og i fritiden sin. De besøker alle medlemmene på sin avdeling hver dag. Tilstedeværelse og gjenkjennelse er det viktigste arbeidet de gjør slik at de ansatte ved hvem de er og vet hvem de kan kontakte ved behov. Det er stor konkurranse mellom fagforeningene på SEAT fabrikken. De tillitsvalgte er derfor avhengig av å bruke mye tid på medlemspleie slik at medlemmene føler seg trygge på at fagforeningen er der for dem til enhver tid.
Det er tre hovedorganisasjoner som organiserer arbeiderne på SEAT. UGT er den største med 10.000 medlemmer. 3400 medlemmer er fordelt på de to andre hovedorganisasjonene. Hver hovedorganisasjon har sine egne «hovedkontor» på arbeidsplassen i tillegg til klubbkontor på hver avdeling på fabrikken.
UGT legger stor prestisje i å organisere så mange arbeidere på SEAT fabrikken, da det er den første bedriften i Spania med så mange ansatte. Organisasjonsgraden er høy noe som gir stor innflytelse til arbeidstakerorganisasjonene når det forhandles i tariffen og særavtaler.
Hovedprinsippet til bedriften er å ha godt samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene. For å kunne endre eller fjerne en inngått avtale må dette gjennom tillitsvaltapparatet i bedriften for godkjenning. Klubben må signere alle inngåtte avtaler og bedriften kan ikke lage egne avtaler uten å inkludere de tillitsvalgte.
SEAT er den eneste bedriften i Spania med slik ordning.
Hos SEAT må alle nyansatte gjennom en velkomstseremoni hvor de lærer om strukturen til bedriften og hvordan det er å jobbe på fabrikken. Fagforeningene er høyt ønsket og velkomne på dette og dem kommer gjenre for å fortelle om det organiserte arbeidsliv og godene ved å vøre organisert.
SEAT har en egen satsning på unge. De har et 3-årig lærlingprogram hvor det i 2024 er 70 unge som er ferdig med lærlingløpet. Alle er garantert jobb etter endt lærlingtid. Av de 70 unge, er det kun 9 som ikke er organisert. Alle de andre er organisert i UGT.
CaixaBank er en sparebank og er den største banken i Spania. De har over 20 millioner kunder og er den første banken i Spania til å oppnå så mange kunder.
Tillit og ærlighet er viktig i samarbeidet mellom fagforeningen og banken. Samarbeidet mellom fagforeningen og banken har gått hånd i hånd siden starten. UGT er den største fagforeningen i banken. For noen år siden var det fusjonering i banken. Dette resulterte i at 6000 ansatte måtte sies opp. Gjennom forhandlinger mellom UGT og banken fikk man gjennomslag for at de 6000 som gikk skulle få sluttpakke med 70% lønn frem til de går av med pensjon. Dette var noe de ansatte var veldig fornøyde med, og mange tok sluttpakke frivillig.
CaixaBank har 36.000 ansatte på landsbasis. I Barcelona regionen er det 8000 ansatte og 30 tillitsvalgte som daglig reiser rundt og besøker de forskjellige filialene. Medlemspleie er veldig viktig. Hvis man ikke er synlige og tar vare på medlemmene sine står det andre fagforeninger som er klare til å over medlemmene. 90% av de ansatte i banken er medlemmer i 1, 2 eller 3 fagforeninger. Dette er fordi spanjolene syns det er vanskelig å si nei til fagforeningen og ikke klarer melde seg ut av den ene for å bytte til en annen. Derfor er de medlem i flere fagforeninger samtidig i stedet.
CaixaBank driver med mye solidaritetsarbeid som den norske stat tar seg av i Norge. De har et sosialt program med tre hovedgrupper.
- Sosialt program, for å løse sosiale problemer
- Sosiale banktjenester
- Frivillighet.
Gjennom de sosiale programmene har de flere stiftelser.
- «La Caixa» foundation vaksinerer blant annet barn i Afrika og Sør-Amerika. Siden 2008 har 10,8 millioner barn blitt vaksinert.
- «Le Que De Verdad Importa» fondation jobber blant annet med å gi eldre en verdig alderdom gjennom aktivitet og moro.
- De lager en magisk jul for barn gjennom «Tree of Dreams» hvor barna skriver brev med ett ønske til jul og ansatte i banken kjøper inn. Mer enn 29.000 barn i fattige familier har fått gave i jul siden «Tree og Drams» startet opp i 2018.
- Det jobbes med ungdommer som er i ferd med å falle utenfor og lar de dele sin historie med andre slik at de kan få en god fremtid.
- Mai er CaixaBank sin sosiale måned. Da stiller frivillige opp og det arrangeres mer enn 2300 aktiviteter i hele Spania.
Vi vil rette en stor takk til UGT Catalonia for et fantastisk spennende og lærerikt program. Besøket til Barcelona overgikk alle våre forventinger og vi har lært mye om historien til spansk fagbevegelse og hvilke suksesser og utfordringer de har i Spania i dag.
Erfaringsutveksling og samarbeid på tvers av landegrensene er noe som er viktig for at fagbevegelsen skal vokse seg sterkere og større sammen. Vi håper at vårt besøk er starten på et godt og langt samarbeid med UGT Catalonia.