- Jeg ønsker av hele mitt hjerte at vi skal klare å gi et bedre tilbud til unge som sliter psykisk
- Det er hjerteskjærende å høre at unge mennesker tar livet sitt. Det forteller at vi har et helseapparat som ikke klarer å fange opp eller hjelpe de som sliter psykisk. Mitt største ønske er å kunne påvirke til at vi får et bedre tilbud, og såldes utgjøre en forskjell.
Bente Seljebakken Klausen har ingen politisk erfaring fra tidligere, og ble medlem i Arbeiderpartiet så sent som i fjor. Likevel er hun plassert på 12. plass på Østfold Arbeiderpartis liste til fylkestingsvalget. 58-åringen innrømmer at det kom svært overraskende på henne.
- Da jeg svarte «ja, greit» til å stille til valg, presiserte jeg at jeg ville stå langt ned på lista. Nå «risikerer» jeg jo å havne i fylkestinget og komiteer og alt som følger med. Jeg har fått spørsmål her på Borregaard om hvor mye tid politikken vil ta. Da har jeg måtte svare ærlig; det vet jeg ikke!
Bente legger raskt til at det også er stas å få en slik tillit, og ikke minst spennende å kunne få en kikk på innsiden av det politiske miljøet. Og med det store nettverket hun har, kan det fort blir en del personstemmer.
- Og jeg kommer jo i tilfelle med på et veldig sterkt lag. Et A-lag, presiserer hun med et smil.
Gikk mot strømmen
Bente vokste opp med to yngre brødre på idylliske Skjærhalden, og var en aktiv jente med friidrett og teater som favorittaktiviteter. I tillegg ble hun fort en ivrig fotballpatriot.
- Ja, fotball syntes jeg var gøy, både engelsk fotball og lokalfotball. Jeg var blant annet på plass på Ullevaal både da Moss slo Vålerenga i 1983 og da FFK slo Viking i 1984.
- Av engelske lag, valgte jeg Tottenham som mitt favorittlag. Det var nok mest for å være litt «mot strømmen» da vennene mine gjerne ble Liverpool- eller Manchester United-fans. Og mens de andre holdt med Stjernen, ble Sparta «mitt» ishockeylag.
Bente Seljebakken Klausen meldte seg inn i Arbeiderpartiet i fjor, og er blitt plassert som Østfold Arbeiderpartis 12.kandidat til fylkestingsvalget. – Veldig overraskende, men samtidig er det er stor tillitserklæring, sier hun om nominasjonen.
Flyttet til Sarpsborg
Etter de obligatoriske skoleårene, valgte Bente gymnas og bedriftsøkonomi.
Det var skivebom!
- Jeg hatet fagene, og etter to år hoppet jeg av og valgte laborantlinje ved Glemmen videregående skole. Men da det ikke fantes lærlingordning for laboranter, flyttet jeg til Sarpsborg og tok kjemiprosesslinja ved Borg videregående skole.
Læretiden gjennomførte hun på Hafslund Smelteverk, som også skulle bli hennes arbeidsplass i mange år.
Ble tillitsvalgt
Bente ble snart vervet som verneombud og senere tillitsvalgt.
Hun satt som sekretær i styret da smelteverket ble en del av Globe-konsernet, og som måtte iverksatte omstillingsprosesser og nedbemanninger i nedgangstidene som fulgte.
- Som sekretær, hadde jeg full oversikt over de ansattes ansiennitet, og så at det nærmet meg min tur. Jeg sa opp stillingen en fredag i 1991, og startet i ny jobb som produksjonsmedarbeider – operatør - på Borregaard Fine Chemicals på skift.
Etter hun ble mamma i 1994, begynte hun på dagtid i pakkeriet til finkjemi. Tre år senere fikk hun laboratoriet til Ligno Tech som arbeidsplass.
Også hennes nye kolleger ville ha henne som tillitsvalgt, et verv hun har beholdt siden.
I 2014 gjennomførte Bente LO-skolen, som første dame i FLT. To år senere fikk hun innpass på Yorkshireskolen, som har fokus på det engelske språket i faglig sammenheng.
- Jeg har alltid latt meg fasinere av de engelske gruvearbeiderne og deres kamp mot Margareth Thatcher og hennes folk - og den fagforeningsknusingen som foregikk da. Det var en av grunnene til at jeg søkte meg til Yorkshireskolen. Da var vi en uke språkskole i York og en uke i den gamle industribyen Bradford. Vi traff folk som hadde vært med på gruvearbeidernes kamp gjennom fagforeningen Unite. Det opplevdes som veldig interessant og fasinerende å prate med dem, som inspirerte til videre arbeid for rettferdighet og et verdig arbeidsliv.
Bente er svært sportsinteressert, og ihuga fan av Sparta Worriors og Sarpsborg 08. – Jeg så Sparta for første gang da de sikret seg NM-tittelen med seier mot Trondheim IK i Sparta Amfi i 1989 – med 5.000 tilskuere på tribunene. Fra da av var jeg frelst!
Lokal LO-leder
I dag er Bente leder av Foreningen for Ledelse og Teknikk (FLT) på Borregaard og kasserer i FLT avd. 92 Sarpsborg. Og ikke minst; leder av LO Sarpsborg og Rakkestad.
- Ledervervet i LO kom litt tilfeldig. Jeg var nestleder under Klaus Lintho, men da Therese (Thorbjørnsen) annonserte sitt kandidatur til ordførervervet, gikk Klaus ned fra lederstolen og til styremedlem. Jeg tok da steget opp.
Bente hadde tenkt å gi seg før årsmøtet i år, men etter mange runder med seg selv og med nestleder Daniel Brandsrød), valgte hun å bli sittende.
- Jeg synes jo det er gøy, og det føles meningsfullt å sitte der. Ikke minst å kunne være med på LO- kongressen, hvor vi bestemmer hvilke saker vi skal jobbe med. Det er fint å møte LO medlemmer og det er interessant å kunne være med å påvirke politikken både i kommunen og i fylket. Gjennom ledervervet i Sarpsborg og Rakkestad, er jeg også representert i LOs regionråd i Østfold.
Inn i Arbeiderpartiet i fjor
Med toppvervet og medlem av nominasjonskomiteen i den lokale LO-foreningen, tok hun et valg om å melde seg inn i Sarpsborg Arbeiderparti.
-Som tillitsvalgt har jeg alltid vært engasjert i viktige, politiske saker. Men jeg har vært bevisst på å ikke ha tilhørighet i et parti – selv om jeg alltid har vært sosialist på min hals.
Men nå var altså tiden inne til å velge lag, som kan gi Bente en lynkarriere som politiker.
Vil at folk skal ha det bra
Kommer hun i posisjon, vil hun jobbe for en mer rettferdig fordeling av godene, og løfte opp de som har minst.
- Østfold Arbeiderparti og ordførerkandidat Sindre Martinsen-Evje har varslet at de vil gjeninnføre gratis skole-pc-er. Det synes jeg er et svært godt tiltak som vil bidra til at flere fullfører videregående utdanning.
I tillegg er psykisk helse et viktig tema, understreker hun.
- Når stadig flere sliter psykisk uten å få nødvendig hjelp, er det verdt å rope et varsku. Vi må både bli flinkere til å fange opp de som sliter, og ikke minst må vi ha et helsetilbud som faktisk har kapasitet til å bistå dem.
- Norge bør ha råd til å hjelpe de som trenger en håndsrekning i hverdagen. Jeg ønsker blant annet at tannhelse skal bli likestilt med andre offentlige helsetilbud. Når pengene ikke strekker til, utsetter mange tannlegebesøket – som kan føre til store problemer både fysisk og psykisk.
Også boligpolitikken opptar henne.
- Jeg kjenner flere som skal inn på markedet, som er en vanskelig øvelse - spesielt hvis du er alene. Det må legges til rette for at ungdom, og enslige generelt, skal kunne ha mulighet til å kjøpe sin egen bolig. Enten det er gunstig finansiering, mange flere «leie for å eie» eller «kjøp halve bo i hele»-leiligheter.
- Slik det er nå, er også kravet til egenandel også ganske heftig og det krever år med sparing eller støtte fra foreldre. Ikke alle foreldre har den muligheten. Da blir man nødt til å leie i et ganske heftig markedet. Flere kommunale leieboliger er kanskje også et alternativ.
- I tillegg må vi selvsagt legge til rette for gode rammebetingelser for industrien og næringslivet for øvrig. Nettopp industripolitikk har vært mitt interessefelt i hele yrkeslivet, og jeg vil løfte fram de fagligpolitiske sakene.
- Hvorfor er det viktig at LO-medlemmene stemmer rødgrønt i kommunestyre- og fylkestingsvalget?
- Fordi det handler om å bevare de rettighetene vi har i arbeidslivet i dag! Da er det egentlig bare én side å stemme på, og den er rødgrønn! De blå fjernet mange goder sist de satt med makta, og ønsker å gjøre det på nytt. Det er IKKE positivt for arbeidsfolk flest!
- Men, uansett side: Hvis du vil være med å bestemme, må du stemme! Hvis du ikke bruker stemmeretten din, ikke klag etterpå!