– I Østfold står hver fjerde i yrkesaktiv alder helt utenfor arbeidslivet. Det er en utfordring. Men folk er ikke statistikk, de er først og fremst en potensiell ressurs, sa arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna under inkluderingskonferansen Østfold 2024 i Byparken Halden.
Konferansen er et samarbeid mellom Østfold fylkeskommune, NAV, Kirkens Bymisjon og LO Østfold, og partene kan trygt oppsummere som vanskelig vellykket. Full sal, flotte bedriftseksempler og masseinspirasjon å hente, var konklusjonen.
En stor mulighet
Det er ingen hemmelighet at Østfold sliter med høyt utenforskap i arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna påpekte ved Norge er et rikt land. Men ikke først og fremst på grunn av olje og andre naturressurser, men arbeidskapasiteten er beregnet til 65 prosent av nasjonalformuen. Menn andre ord; vi har bruk for alle!
– Det store spørsmålet er hvordan vi kan ta ressursene i bruk. Hvordan vi kan bruke det som bor i hver og en av dem. Vi blir flere stadig eldre, og det vil bli stadig mer krevende å skaffe til veie den arbeidskraften vi trenger.
Brenna påpekte at arbeid er viktig for å delta og involvere, samt å forebygge ensomhet og helse.
– Det er bevist at man blir lykkeligere og friskere av å jobbe. Gjennom arbeid vil de unge føle tilhørighet og at de er betydningsfulle. Ikke at de er syke nok til å kunne få en diagnose og få trygd. Vi må sørge for å utdanne folk i tråd med nødvendighet i arbeidslivet, sa hun – og vist til flere handlingsplaner i regi av Arbeiderpartiet for å få flere ut i arbeid.
Tallens klare fortelling
Tallknuseren Ulf Andresen, statistikksjef i NAV, tok oss med en tur inn i fremtiden. Han bekreftet brennas påstand om at vi blir et stadig eldre folkeferd, som fører til at andelen som vil trenge helse- og omsorgstjenester vil stige. Samtidig vil andelen yngre som kan jobbe bli færre.
– I 2050 blir vi 34.000 flere pensjonister enn i dag, og evnen til å håndtere eldrebølgen blir stadig mer krevende.
I 2080 er hver tredje av oss pensjonist. Det kreves 180 000 flere personer i helsevesenet for å kunne håndtere.
Andresen kunne «trøste» med at mye av løsningen ligger hos de 46.000 personene som i dag står utenfor arbeidslivet og utdanning i Østfold.
– Østfold har størst arbeidskraftreserve av alle fylkene, og har et potensiale til å dekke mye av gapet!
Fra fravær til uføretrygd
Statistikksjefen kunne også fortelle at høyt sykefravær fører til høye tall for uføretrygdede.
– Nesten halvparten som går på AAP ender som uføretrygdede. I dag er det 35 800 uføre i Østfold, som utgjør 13,9 prosent av alle mellom 18 år og 67 år. Skal man ta ned uføretallene, må med andre ord langtidssykefraværet ned. Dersom alle står ett år lenger i arbeidslivet, utgjør det en verdi på 40 milliarder kroner hvert eneste år!
Østfold har et utenforskap i arbeidslivet på 25 prosent, 5 prosent høyere enn landsgjennomsnittet.
– Det utgjør enorme verdier som det bør være fullt mulig å kunne benytte.
Gode eksempler på rekke og rad
Deretter fulgte gode eksempler på vellykkede integreringsarbeid på rekke og rad: Opplæringskoordinator NAV Fredrikstad presenterer et spennende prosjekt for inkludering av ungdom i arbeid og utdanning. Vi fikk et innblikk i Kronos Titans partssamarbeid for inkludering, Kirkens Bymisjons tiltak Ung på dagtid, inkludering på Fortene i Indre Østfold og Quality Hotel Sarpsborg, vi fikk suksesshistorier fra Thermocold og Fork Kantiner AS, samt litt om Springbrett; et prosjekt for inkludering i offentlige bedrifter.
Og ikke minst fikk vi et rørende innslag fra de faktiske handler om. De unge voksne Amanda, Selma, Sanne og Soran har alle hatt utfordringer i ungdomstiden, som endte med at de droppet ut av skolen. Men takket være Team Hanco, kom de inn i et felles og oppbyggelig alternativt opplæringsmiljø og fikk igjen tro på seg selv og fremtiden.
– Et god råd til dere voksne, er å lytte til hva ungdommen har å si, var deres klare oppfordring til forsamlingen.
Tekst og Foto: Tom Helgesen, Totalmedia