SEVEN: Sju sterke stemmer om kvinnekamp

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
LOs 1. nestleder Sissel Merete Skoghaug (t.v.) sammen med skuespillerne som ga stemmene til de sju kvinnene; Lise Fjeldstad, Kjersti Dalseide, Petronella Barker, Cecilie Jørstad, Kirsti Refseth, Gjertrud Jynge og Irina Eidsvold Tøien.

SEVEN: Sju sterke stemmer om kvinnekamp: – Mer aktuelle historier enn noen gang!

– For oss i LO er likestilling, menneskerettigheter og kampen mot undertrykkelse helt grunnleggende. Vårt syn om at alle mennesker er like mye verdt er helt essensielt i forhold til vår internasjonale solidaritet og samarbeid med fagforeninger over hele verden, fortalte LOs 1. nestleder Sissel Merete Skoghaug etter den sterke forestillingen SEVEN på Halden bibliotek.

Fotograf og forfatter: Tom Helgesen, Totalmedia

Forestilling - seven.jpg
Forestillingen engasjerte og berørte de mange som hadde møtt fram på biblioteket i Halden.

SEVEN handler om sju kvinnerettsforkjempere fra ulike land og deres kamp mot urettferdighet, undertrykkelse, overgrep og forfølgelse.

Stykket er vist i 28 land, på 24 språk og satt opp over 200 ganger globalt.

Wenche Erichsen fra Halden Frivilligsentral.jpg
Wenche Erichsen fra Halden Frivilligsentral er initiativtaker til forestillingen SEVEN.

Forestillingen ble framført  i Halden også for ti år siden, etter at Wenche Erichsen fra Halden Frivilligsentral hadde forspurt  Toril Brekke om å oversette tekstene. Også denne gangen var Erichsen initiativtaker, og med god støtte fra blant annet  LO Østfold, lot det seg gjennomføre.

– Jeg er i kontakt med mange innvandrerkvinner daglig, og får ta del i historier som forteller at verden ikke har gått spesielt mye framover i løpet av de ti årene siden den forrige forestillingen, sa Erichsen. 

 

– La oss bevege!

Oversetter Toril Brekke uttalte følgende før fredagens forestilling: – Siden tidenes morgen har kvinner blitt undertrykt av menn, og det skjer fortsatt i dag. Det vil ikke ta slutt før begge parter blir enige om det. La oss bevege!

Og beveget ble vi alle som hadde møtte i biblioteket. Lise Fjeldstad, Kjersti Dalseide, Petronella Barker, Cecilie Jørstad, Kirsti Refseth, Gjerterud Jynge og Irina Eidsvold Tøien ga stemmene til de sju kvinnene, alle med sterke vitnesbyrd om grusomheter utført av menn - og med velsignelse av miljøer hvor menn bestemmer reglene. Men det er også historien om kvinner som turte å kjempe imot de inngrodde «sannhetene», og som klarte å få til endringer.

Ummu1.jpg
Wenche Erichsen fra Halden Frivilligsentral er initiativtaker til forestillingen SEVEN.

Den kanskje aller mest gripende historien, var det Lisa Fjeldstad som formidlet, fra livet til den fattige Mukhtar Mā'ī fra Pakistan. I juni 2002 ble hun offer for en gjengvoldtekt av bevæpnede medlemmer at den lokale Mastoi-stammen, som en form for æreshevn for noe broren hennes hadde gjort, mens faren og onkelen ble tvunget til å står på utsiden av rommet mens overgrepet foregikk. Først etter en time, ble hun kastet ut og måtte gå gjennom landsbyen delvis avkled. Hun var blitt uren og merket for livet, og det at forventet at hun skulle begå selvmord etter denne fornedrelsen.

Men hun nektet å akseptere det som hadde skjedd, og menneskerettighetsgrupper over hele verden rettet sitt fokus mot denne saken og fulgte med på hvordan saken ble fulgt opp av pakistanske myndigheter. Overgriperne lo av hennes forsøk på å få dem straffet. Latteren stoppet imidlertid da pakistansk høyesterett i 2002 dømte seks menn, inkludert de fire voldtektsmennene, til døden for voldtekt. Dommen ble imidlertid  senere opphevet.

 

Ekstra viktige

–  Disse historiene blir ekstra sterke og viktige med det som skjer ute i verden i dag. Derfor er jeg glad for at LOs familie- og likestillingspolitiske utvalg i Østfold har vært med på å få til denne forestillingen. Å få disse historiene fra så profesjonelle skuespillere gjorde dette til en ekstra sterk opplevelse, så mange takk til dere alle, sa Skoghaug etter at applausen hadde lagt seg og det var tid for utdeling av blomster og rosende ord.

Skoghaug-levererlroser.jpg
– Disse historiene er dessverre like aktuelle i dag som den gangen de ble fortalt første gangen, sa Sissel Merete Skoghaug etter forestillingen.

– Og uten det spesielt primus motor Wenche Eriksen. Uten ditt sterke engasjement, hadde vi ikke fått satt opp denne forestillingen og fått denne opplevelsen sammen. Du skal også ha en stor takk for godt samarbeidet med LO Østfold og LOs familie og likestillingspolitiske utvalg i Østfold som etter et møte med deg engasjerte seg for å få dette til.

Skoghaug rettet også en fortjent takk til regissør Karl Erik solgård, oversetter  Toril Brekke, lydmann Ole Henrik Moen Pettersen og biblioteksjef Sven Lilleheier.