Forsvar sykelønna

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Forsvar sykelønna

Over 500 LO tillitsvalgte med nesten 70 faner hadde møtt opp utenfor NHO sin årskonferanse for å protestere mot at NHO ikke vil frede sykelønna. Alle deltagerne på NHO sin årskonferanse måtte gå spissrotgang forbi demostrantene for å komme inn.

Det var et samlet LO som hadde møtt opp utenfor Oslo Spektrum når NHO skulle avholde sin årskonferanse. Det var protesten mot at NHO ikke ville være med på å frede sykelønnsordningen som de lovet i forkant av forhandlingene om en avtale om et inkluderende arbeidsliv i fjor.

Forsvar sykelønnsordningen.jpg

Selv de forbundene som har ordningen med sykelønn i sine tariffavtaler stod skulder ved skulder og forsvarte sykelønna sammen med de kameratene som vil bli rammet av en svekkelse.

Vi merket oss også at en av fanene var fra Utdanningsforbundet i Oslo som tydeligvis ikke var enig med egen hovedorganisasjon om å være med på å drøfte sykelønnsordningen.

Etter å ha demonstrert, holdt appeller og sunget i nesten to timer vandret man opp i samfunnssalen for å ha seminar om sykelønnsordningen. Salen var stappfull og LO leder Peggy Hessen Følsvik fikk stående applaus i flere minutter da hun åpnet konferansen med å si at vi kommer aldri til å godta kutt i sykelønna.

Peggy på konferanse for å forsvare sykelønna.jpg

Regjeringen vil ikke svekke sykelønna

Arbeidsminister Tonje Brenna fulgte opp LO lederen med å si at en rød-grønn regjering vil ikke være med på å svekke sykelønna. Dette gjelder velferden og tryggheten for vanlige folk. Utfordringen i dag er at de som har sterkest mening om sykelønna er de som ikke vil bli berørt av kuttene selv. 

Tonje Brenna på konferanse om sykelønna.jpg

Nei til svenske tilstander

Ali Esbati fra Sverige var tydelig på at i forhold til sykelønna ønsker man ikke svenske tilstander.  Den sterkt svekkede sykelønna i Sverige i sammen med endring i regelverket har ført til at folk må melde seg arbeidsledige selv når de burde ha vært uføretrygdet.

Sysselsetning i Norge og Sverige.jpg

En av grunnene til et høyt sykefravær er at Norge har den høyeste sysselsetningen blant alle vestlige land. Påstandene om at svekkelse av  sykelønnen vil få flere i jobb stemmer heller ikke om man sammenligner med Sverige. Det var kun tre prosent som kom i jobb mens resten forble syke med reduserte økonomisk støtteordninger. Ali advarte også om at man måtte ikke bare frede sykelønna men også forsvare dagens regelverk for ikke å svekke retten til uføretrygd og hvem som har rett til å sykemelde.

De som ikke har alternativer vil bli hardest rammet

Renholder Naemy Trandum Aasen, helsefagarbeider Elisabeth Post Kivrak og bussjåfør Harald Gleditsch vil være blant taperne hvis sykelønna kuttes. De er enige i at full lønn under sykdom må beholdes!

- Vi skal ikke være trøtte eller syke når vi er på jobb. Vi kan ha skift på 10 timer hvor vi kjører i dårlig vær og må kaste inn håndkleet hvis vi ikke er uthvilt. Da vil vi trekkes i lønn. Det vil ha store konsekvenser for oss hvis vi får dette kuttet, sier bussjåfør Harald Gleditsch fra Fellesforbundet.

- Sykelønna må ikke røres. Et kutt vil skape større klasseforskjeller, sa Gleditsch og fikk støtte av de to andre.

Dagen ble avsluttet utenfor Oslo Spektrum med en ny demonstrasjon mot NHO sin årskonferanse middag. 

Kontakt