Telefon: 48173740
E-post: ibh@lo.no
Klar melding fra Fellesforbundets Hilde Elgesem Andersen som også er stortingskandidat på 9. plass for AP i Vestfold. Det er ingen som overbyr en eksisterende velferdsordning, vi i Arbeiderpartiet opprettholder gode velferdsordninger som fungerer.
Sykelønna er en av de viktigste velferdsordningene vi har og har hatt siden 1978. Det er ingen som overbyr en eksisterende velferdsordning, vi i Arbeiderpartiet opprettholder gode velferdsordninger som fungerer.
Ingen blir friske av å bli straffa økonomisk når de ikke kan gå på jobb på grunn av sykdom. Kutt i sykelønna vil ramme skjevt. Både fordi reduksjon av lønn er vanskeligere for de som fra før har lav lønn, men også fordi mange, særlig i offentlig sektor er sikra full lønn gjennom tariffavtalene. Vi får en todeling av arbeidslivet mellom de som får full lønn og de som ikke får det. I tillegg er det arbeidstakere i lavlønnsyrker (renholder, lastebilsjåfør, slakter mfl.) som har høyest fravær, fordi de ofte har mer belastende arbeid.
Man blir heller ikke frisk av å gå på jobb når man er syk. Og hvis det er sånn at folk holder seg hjemme selv om de kunne gått på jobb, må vi jobbe med andre virkemidler for å øke jobbnærværet for dem det gjelder. Her vil arbeidsmiljø og oppfølging av den enkelte være sentralt.
Det ar sannsynlig at sykefraværet vil gå ned, hvis folk taper penger på å være syk. Mange vil ikke ha råd til å være hjemme fra jobb, selv om de burde det. Ingen er tjent med at syke folk går på jobb, verken kollegaer, kunder/brukere/pasienter eller den syke selv. Det vil også kunne føre til at folk blir langtidssyke hvis de presser seg på jobb før kroppen er klar for det.
Ifølge STAMI er omtrent 40 prosent av sykefraværet arbeidsrelatert. Det betyr at det er ganske stort forebyggingspotensial. For Arbeiderpartiet er det også viktig med et inkluderende arbeidsliv der det er plass til folk med helseproblemer av ulike slag. Kronisk syke, folk med funksjonsnedsettelse eller andre helseutfordringer og eldre arbeidstakere vil rammes hardt av kutt i sykelønna.
Siden den første IA-avtalen har avtaleperioden vært fire år. Det har vært viktig for at virkemidlene skal ha tid til å virke og få effekt og for forutsigbarhet for alle involverte. Når selve sykelønna nå er satt i spill, er fire års avtale enda viktigere.
Arbeidstakerne skal vite at sykelønna er sikret når de stemmer ved høstens stortingsvalg. Det vil de ikke vite dersom avtalen blir toårig eller treårig. Da vil sykelønna kunne bli svekket i neste stortingsperiode, for hvem vet hva H, Frp og V kommer til å programfeste til neste stortingsperiode?
Telefon: 48173740
E-post: ibh@lo.no