Kraftløftet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Kraftløftet

Kraftløftet

Både bedriftsledere og politikere fikk klar tilbakemelding fra fagforeningen på Herøya at nå må det bli slutt på praten og gå over til handling. Leder i Herøya Arbeiderforening Tor-Morten Thorsen ga klar beskjed til bedriftsledere at de må flagge sine kraftbehov i media slik at folk forstår behovet for både mer kraft og nett til industrien i Grenland.

Energiminister Terje Lien Aasland fikk klare tilbakemeldinger fra fagforeningen på Herøya da han innledet på NHO og LO sin kraftløftkonferanse i Herøya Industripark. Fagforeningen ville ha klarere svar både fra politikerne og bedriftslederne på hva som er det framtidige kraftbehovet. Det må skapes en helt annen forståelse blant folk på hvor kritisk det blir for industrien i Grenland om kraften uteblir. Det betyr manglende investeringer på kort sikt,  og nedleggelse eller flytting på lang sikt.

På konferansen var det deltakere både fra industrien, politikere og fagforeningen.

YTerje Aasland Herøya.jpg

Statsråden innledet med å si noe om kraftsituasjonen i landet og Grenland spesielt. Til tross for vedtakene i Grenland om ikke å utrede vindkraft ville ikke Aasland fjerne kommunenes vetorett. Men han sa at om alle kommunene etterhvert sa nei, så må de vurdere om de skal kreve at de i det minste har konsekvensutredninger før de sier nei. 

Han var også klar på at når olje og gass blir faset ut, må fastlandsindustrien ta over inntjeningen, og da trengs det mer fornybar kraft.

Bjørnar Gulliksen -Isola.jpg

Adminirerende direktør i Isola Bjørnar Gulbrandsen pekte på at 60 % av strømforbruket i husholdningene går til oppvarming. Mens det er bare 1 % av bygningsmassen som byttes ut hvert år. Det vil dermed ta 200 år og bytte ut gamle hus om vi fortsetter i samme tempo.

De gamle husene fra 70- tallet brukte ca 25 000 KWh/år mens et moderne hus i dag bruker ca 2700 KWh/år. I fremtiden vil det bli bygd hus som kan dekke sitt eget behov for strøm.

Solkraft har et potensialet på ca 65 TWh pr.år. Den nye metoden til Isola gjør at deres anlegg produserer 60-70 % mer kraft, og har en lettere vekt som gjør at de kan monteres på de fleste tak. Enkelte industribygg som har fått solceller på taket, dekker halvparten av sitt kraftbehov gjennom disse panelene.

Ordfører i Drangedal Stine Sætre fortalte om den håpløse prosessen i Drangedal kommune hvor et flertall i kommunestyret vedtok og ikke ville konsekvensutrede mulighetene for vindkraft.

Motvind mobiliserte så sterkt og tilla tilhengere av utredning så mange feilaktige meninger at mange ikke turde å si hva de mente, og et flertall stemte mot utredning i kommunestyremøte 5. september.

Ådne Naper Herøya.jpg

Ådne Naper fra SV og leder av et hovedutvalg i Telemark fylkeskommune var den som tydeligst ga uttrykk for mangelen på kraft. Han mente det var "et være eller ikke være" om det ikke kommer mer strøm og nett.

I likhet med fagforeningene var han tydelig at nå må næringslivet på jobb og snakke om kraft og nettbehov. Utfordringene er at noen av motstandere av vindkraft baserer seg ofte ikke på fakta, men mer på følelsesbaserte påstander som etterhvert blir etablert sannheter.

Hovedkonklusjonen på konferansen var at nå må alle på jobb for å skape en større virklighetsforståelse blant folk flest hva som skjer med arbeidsplassene i fremtiden, om vi ikke får mer tilgang på kraft og nett.

Kontakt