Telefon: 48173740
E-post: ibh@lo.no
Vestfold og Telemark var godt representert da LOs representantskap vedtok den tariffpolitiske uttalelsen for mellomoppgjøret 2025. På bildet er det representanter fra våre to fylker både fra Fagforbundet, Fellesforbundet, Styrke, Norsk Arbeidsmandsforbund og LOs regionkontor. Heldigvis er det enda flere vestfoldinger og telemarkinger som representerer flere av de øvrige forbunda, men de var ikke tilgjengelige da vi tok bildet.
Hovedbudskapet i uttalelsen er økt kjøpekraft.
Lønnsomheten i industrien er svært god. I tråd med Frontfagsmodellen er hovedkravet for lønn derfor økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstenes lønnssatser. Høy levekostnadsvekst gjennom en årrekke innebærer at vi gjennom kravene særlig vil prioritere en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk som motvirker lavlønn og prioriterer likelønn.
Uttalelsen stiller klare krav til den økonomiske politikken.
LO kan ikke akseptere at folk får ytterligere økte kostnader på grunn av renteøkninger her hjemme, og heller ikke at innenlandsk etterspørsel og redusert sysselsetting skal brukes mot den importerte inflasjonen.
Idealene i den norske modellen om små forskjeller og høy verdiskaping henger tett sammen. Det er derfor avgjørende for Norges produktivitetsutvikling framover at LO får gjennomslag for prioriteringen av lavtlønte. Det betyr høye generelle tillegg, heving av tariffavtalens minstelønnssatser og egne lavlønnstillegg. Alternativet er at lønnsgulvet forvitrer, noe som kan få alvorlige konsekvenser for Norges produktivitet over tid og som vil føre til økt ulikhet.
Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn er fortsatt en utfordring for å oppnå full likestilling og økonomisk frihet for kvinner. En nyere undersøkelse viser en forskjell også for dem som er i samme jobb. LO mener at regjeringen må følge opp med konkrete tiltak, når resultatene fra de pågående prosjektene om kartlegging av lønnsforskjeller mellom kvinner og menn er ferdigstilt.
Retten til full lønn under sykdom for alle er kjempet fram av LO. Med stor ulikhet i muligheten for hjemmekontor mellom funksjonær- og arbeideryrker, har en ny ulikhet vokst fram. Kutt i sykelønna vil ramme skjevt også fordi mange ikke er sikret full lønn i tariffavtaler. Dersom et politisk flertall skulle ønske å svekke retten til full lønn under sykdom, vil det være viktig å styrke retten i tariffavtalene. Det er ingen som blir friskere av å ha lite å rutte med. Det må i sykefraværsarbeidet jobbes med andre virkemidler, slik den nylig inngåtte IA-avtalen legger til rette for.
Norge trenger en etter- og videreutdanningsreform som motvirker ulikhet, og som sikrer rett til kompetanseheving uten tap av inntekt.
Telefon: 48173740
E-post: ibh@lo.no