Norge, EØS og EU - hvor går veien videre?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Norge, EØS og EU - hvor går veien videre?

Regejeringen i samarbeid med LO og NHO inviterte til debatt om EØS og EU - hvor går veien videre. En fullsatt sal lyttet spent til statsministeren og de to rapportene som ble presentert. Her ble både Norges forhold til EØS avtalen og EU tatt opp med partene i arbeidslive, Peggy H. Følsvik fra LO og Ole Erik Almlid fra NHO.

Enrico Letta som er Italias tidligere statsminister har ledet en rapport om EUs økonomiske framtid. Letta mener at EU og Norge må bli bedre integrert. Han peker på at mer samarbeid er viktig for å styrke sikkerheten.

Dersom vi ikke har et felles marked for finansielle tjenester, for kommunikasjon og for energiavhengighet, har vi ingen sikkerhet.

Enrico Letta om EØS.jpg

Line Eldring fra Fellesforbundet har ledet den offentlige utredningen Norge og EØS: Utvikling og erfaringer. Hun var tydelig på at EØS avtalen gjør oss til en del av det indre marked. Handlingsrom og demokrati er to viktige stikkord for Norge. Hun var bekymret for manglende forståelse for avtalen. Debatten blir styrt av politikere og skeptikere, og ikke av folk flest. 

Energiselskapene unnviker fornying og har tatt ut utbytte istedet. Dette har også kommet innbyggerne tilgode siden de fleste selskaper i Norge er offentlige eide av enten staten eller kommunene. 

Men i motsetning til hva mange mener så styrer ikke EØS avtalen valg av energiproduksjon, det offentlige eierskapet, utbygging av overføringskapasitet til andre land eller krav til fyllingsgrad i vannmagasinene.

Høyesterett har slått fast at ACER ikke har myndighet til å fatte beslutninger om samfunnsmessig betydning for Norge. Norge er etter utvalgets mening tjent med å være en del av et europeisk kraftmarked som er regulert og velfungerende. EØS-avtalens betydning for forsyningssikkerheten i tørrår er betydelig dersom det samtidig skulle være kraftunderskudd i EU.

Line Eldring om EØS rapporten.jpg

I sofadebatten var Peggy H. Følsvik fra LO opptatt av at rapporten styrker kunnskapsgrunnlaget,  og peker på utfordringene vi står ovenfor framover. Vi må ha en kunnskapsbasert debatt ellers bli folk usikre, og det vil svekke avtalen. Vi må ikke skyve under teppe de deler av EØS avtalen som skaper problemer for norsk arbeidsliv. Vi må være tidlig ute når det skjer endringer i EØS.

Ole Erik Almlid fra NHO støtter konklusjonene i rapporten men ønsker at myndighetene kommer tidligere inn i beslutningene. Han var mer bekymret for Europas framtid enn norges.

Statsminister Støre viste til ar avtaleb hadde vært bra for forhandlinger. Norge har implementert mer enn mange EU-land, og man har stort sett forhandlet seg fram til enighet. Utvidelse av EU østover skaper utfordringer fordi de landene som i dag er mottagere må bli bidragsytere og det kan skape uro.

EØS avtalen LO-NHO.jpg

Kontakt