Arbeiderparti-regjeringen leverer: Lavere strømregninger og kontroll over krafta
– Dette er en treffsikker pakke, som vil sørge for at folk kan få forutsigbarhet for strømutgiftene sine, sier LO-sekretær Are Tomasgard om regjeringens forslag om fastpris på strøm og redusert moms på nettleie.
Tomasgard har ansvar for kraftpolitikk og beredskap i LOs valgte ledelse.
- Disse tiltakene vil kanskje særlig treffe godt i de områdene hvor man har hatt de største utfordringene, som i Sørvest-Norge, sier Tomasgard.
Statsminister Jonas Gahr Støre lanserte betydelige grep på strøm og kraft. Foto: Martin Lerberg Fossum / Statsministerens kontor
– I dag legger vi fram kraftfulle tiltak for lavere strømregninger og kontroll på krafta. Vi vil tilby folk en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, Norgespris, noe som er en videreføring av regjeringens politikk for å trygge husholdningenes strømutgifter, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
– Denne pakken viser at vi har kontroll på krafta. Og den kontrollen bruker vi på å sikre lavere strømregninger for folk. Derfor sier vi nei til utenlandskabler og innfører ikke det omstridte markedsregelverket, sier energiminister Terje Aasland.
EØS avtalen viktig for norske arbeidsplasser
Senterpartiet gikk torsdag 30. januar ut av regjering fordi de ikke ville gå med på EU-direktiv som allerede er norsk politikk, ENØK-tiltak eller energisparing, også i bygg, samt mål om å bygge mer fornybar kraft. Mens Arbeiderpartiet holdt på at dette er direktiv som er bra for Norge.
EØS-avtalen er viktig for norske arbeidsplasser og norsk økonomi.
– I en tid der det stor fare for handelskrig og der flere stormakter truer med økte tollmurer, må vi passe på at Norge ikke blir rammet. Norsk eksport står for over 400 000 arbeidsplasser. De er avhengig av å ikke bli rammet av en handelskrig mellom EU og USA, har statsminister Støre gjentatt flere ganger.
Det er også LOs holdning, sier Tomasgard:
– Vi i LO har sagt at de tre direktivene som regjeringen nå innfører er helt uproblematiske.
– Men vi er veldig fornøyde med at de mer kontroversielle sakene, som Acer-forordningen og el-markedsdirektivet, nå utsettes. Det har vært LOs posisjon helt siden 2018.
– Dessuten er vi glade for at regjeringen nå sier nei til å planlegge nye undersjøiske kabler. Så har vi forventninger om at man ikke bare lar være å bygge nye kabler, men heller ikke fornyer de kablene til Danmark hvor konsesjonen utløper nå, sier Tomasgard.
Dette er Norgespris
– Med Norgespris gir vi folk kontroll over strømprisen. Hvis det viktigste er å ha forutsigbarhet, vil en fastpris på 40 øre per kilowattime kunne være et godt alternativ til strømstøtte. Vi gir folk et valg mellom to ulike ordninger, og folk kan selv avgjøre hva som er riktig ordning for dem, sier Støre.
Regjeringen tar sikte på at ordningen med Norgespris kan tre i kraft senest 1. oktober 2025. Samtidig blir dagens strømstøtteordning videreført.
Strømstøtten er innrettet slik at når spotprisen i enkelttimer er høyere enn 75 øre/kWh (ekskl. merverdiavgift), dekker strømstøtten 90 prosent av prisen over dette nivået. Dette skjermer strømkundene for høye strømpriser, i tillegg til at de får en gevinst når kraftprisene er lave.
Regjeringen har foreslått flere tiltak for å redusere strømregningene og sikre kontroll over kraftressursene:
Norgespris på 40 øre per kilowattime: En fastpris på strøm som skal tre i kraft 1. oktober 2025. Dette gir husholdninger og fritidsboliger muligheten til å velge en forutsigbar strømpris året rundt. Ordningen vil være valgfri. De som takker nei, vil fortsatt nyte godt av at dagens strømstøtteording videreføres.
Redusert moms på nettleie: Merverdiavgiften på nettleie reduseres fra 25 til 15 prosent fra 1. juli 2025, med mål om full avvikling i neste stortingsperiode.
Ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk: Regjeringen vil ikke innføre Ren energi-pakken på grunn av ustabilitet i de europeiske kraftmarkedene.
Nordisk samarbeid mot høye og ustabile priser: Initiativ til samarbeid med nordiske land for å redusere ekstreme strømpriser og ivareta det nordiske kraftsystemet.
Ingen nye utenlandskabler: Statnett vil ikke starte planleggingen av nye undersjøiske mellomslandsforbindelser fram til 2029.