Dette handler Tesla-konflikten om

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Streikevakt med gul vest utenfor Teslabygg i Sverige. Foto.
Foto: Jessica Gow/TT/NYHETSBYRÅN/NTB

Dette handler Tesla-konflikten om

Tesla-konflikten handler om en grunnleggende kamp om faglige rettigheter. Det er ikke den eneste kampen om tariffavtale som pågår i Norden.

Tesla i Sverige nekter å tegne tariffavtale med fagorganiserte i det svenske fagforbundet IF Metall. Svensk fagbevegelse har svart med å gå til sympatiaksjoner, for å legge mer makt bak kravet.

Tidligere i desember varslet også Fellesforbundet at de vil svare med sympatiaksjoner i Norge. Boikotten vil rettes mot transport av biler til det svenske markedet.

Fakta om streikerett

Retten til streik (arbeidskamp) er en forutsetning for reell organisasjonsfrihet etter Grunnlovens § 101. Retten til kollektive forhandlinger og streikeretten er menneskeretter etter EMK.

Partene i arbeidslivet inngår tariffavtale og at det er tariffavtaledekningen som utgjør styringsverktøyene for partene i arbeidslivet og deres rolle opp mot myndighetene i trepartssamarbeidet. Å motsette seg tariffavtale er derfor udemokratisk.

Selvsagt og grunnleggende

– Retten til å kreve tariffavtale er en grunnleggende del av vårt arbeidsliv, og vi kan ikke akseptere at Tesla stiller seg på utsiden av dette. Dette er et klart signal til Tesla om at de ikke kan flytte transport av svenske Teslaer til Norge, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om Fellesforbundets sympatistreik.

En sympatistreik eller en sympatiaksjon er en streik i egen bedrift som har som eneste formål å gi støtte til lovlig arbeidskamp i en annen bedrift.

- Det er et lovlig virkemiddel i kampen om tariffavtale, som fagbevegelsen har brukt med hell i flere andre tilfeller, sier LO-lederen.

Tesla har en tilnærming til det organiserte arbeidslivet som arbeidsgiverne i de nordiske landene la til sides for 100 år siden.

Svenske IF Metall og flere ander LO-forbund er nå i streik. Her ved leder av LO Sverige, Susanna Gideonsson. Foto: Fredrik Sandin Carlson.

Global arbeiderkamp

Hun forteller at LO tidligere har vært i kontakt med amerikansk fagbevegelse om fagorganisering i Tesla.

- De ønsker at vi står sammen om å organisere i Tesla. Dette er global arbeiderkamp. Det er arbeid mot kapital og viser at heller ikke vi her i Norden kan ta grunnleggende faglige rettigheter for gitt, sier LO-lederen.

Streik på sokkelen

Tesla-streiken er ikke den eneste streiken om retten til å tegne tariffavtale som pågår nå. Industri Energis medlemmer i oljeserviceselskapet SLB UK har vært i streik siden 31. mars.

Industri Energi krever tariffavtale for sine medlemmer i SLB UK, noe bedriften nekter å imøtekomme.

Fundamentale rettigheter

- Faglige rettigheter er selve fundamentet for et velfungerende og sunt arbeidsliv. Sentralt i det står tariffavtalene. De er grunnleggende for vår virksomhet. Det er de som regulerer lønns- og arbeidsvilkår og som gir oss innflytelse på arbeidsplassen, sier LO-lederen.

- Da er det spesielt kritisk at SLB UK har tatt i bruk uorganisert arbeidskraft til å utføre de streikende sine arbeidsoppgaver, avslutter hun.

Kontakt

Besøksadresse

Landsorganisasjonen i Norge
Torggata 12 
N-0181 Oslo
Norge

 

Pressetelefon

Vår pressevakt treffes på telefon og er døgnbemannet for pressen.

Telefon: 23 06 18 00

E-post: presse@lo.no