Landsorganisasjonen i Norge

1 mai 2016
Foto: Kyrre Lien

Derfor trenger vi 1. mai

Fra tid til annen blir jeg spurt: Hvorfor markerer vi egentlig 1. mai? Er ikke det litt gammeldags og avleggs? Da ber jeg dem ta en titt på det samfunnet og arbeidslivet vi har i dag, og tenke seg om. Hva er dere villige til å gi slipp på?

Arbeiderbevegelsens historie har vært historien om kampen for frihet, det har vært historien om kampen for like rettigheter. Det har vært kampen om stemmeretten, organisasjonsretten og retten til en lønn å leve av. Det har vært kampen om utdanning og velferd for alle. Det har vi lykkes med, fordi vi har vært sterke og fordi vi har stått sammen.

Men den kampen, kjære venner, den er ikke over. Det vi tar for gitt i dag, kan være borte i morgen. Vi ser stadige angrep fra høyresiden på disse rettighetene. Det skjer ikke bare i utlandet, men også i Norge.

Det skjer når høyresiden går løs på de tillitsvalgtes rolle på arbeidsplassene. Det skjer når de angriper likestilling, retten til faste, hele stillinger. Det skjer når trygge, godt betalte jobber dumpes til fordel for utrygge, dårlig betalte jobber. Det skjer når høyresiden kutter i skatten til de som har mest, samtidig som de strammer til i vår felles velferd.

1. mai i år har hovedparolen «Arbeid til alle», fordi arbeidsplasser over hele landet forsvinner hver eneste dag. Det kan vi ikke sitte rolig å se på at skjer. Da må vi ha en regjering som bruker de virkemidlene som kan få folk i arbeid igjen.

Vi må si i fra om at dette kan vi ikke akseptere. 135.000 står uten jobb, og da kan vi ikke lene oss tilbake og si at det ikke er noen krise – bare fordi den ikke merkes så godt her i Oslo.

Derfor trenger vi 1. mai. Fordi alt det vi tar for gitt i dag, kan være borte i morgen.

Innlegget er publisert på www.bloggen.no 29. april

Flere aktuelle saker

Se alle artikler